Greps för knivstöld nära mordplatsen

Nu är snattaren ett av polisens hetaste spår

NYHETER

En man som greps med en stulen kniv timmarna före mordet är ett av spåren i polisens utredning av mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Ännu på tisdagsmorgonen hade ingen misstänkt mördare gripits.

-Stölden av kniven är ett av många spår som ingår i utredningen, säger Stina Wessling, länspolismästarens presstalesman, till TT.

Fyra timmar före mordet på Anna Lindh grep väktare en man som stulit en kniv i Clas Ohlson-butiken nära NK, uppger tidningen Expressen. Sedan mannen gripits rapporterades stölden till polisen, som skickade en patrull till butiken. Mannen släpptes dock.

-Vi kan bekräfta att en kniv stulits men vill inte på några närmare detaljer om personen eller händelsen just nu, säger Stina Wessling till TT.

Säkrat DNA

Polisens hetaste spår är den man som syns på bilder från en övervakningskamera på NK några minuter före mordet. Trots att de omaskerade bilderna har spritts inom Sverige och utomlands har polisen ännu inte fått några avgörande tips som kan identifiera honom.

-Vi arbetar med att samla in och jobba igenom de uppgifter vi får. Inget genombrott har skett under natten, säger Stina Wessling till TT.

Mannen på bilderna bär en keps, och polisen hittade en sådan längs den förmodade flyktvägen. DNA har säkrats från kepsen, men trots sökningar i polisens person- och spårregister har det hittills inte kunnat bindas till någon viss person.

Avtryck i rulltrappan

Direkt efter mordet hittades ett handflateavtryck i rulltrappan som mördaren använde. Men trots att handflateavtryck från brottslingar läggs in i polisens så kallade dactyloskop-register, tillsammans med andra uppgifter som fingeravtryck, längd och foto, kan inte polisen använda avtrycket för en sökning.

Det går att söka på andra uppgifter i registret, till exempel fingeravtryck, men kostnaden för att även lägga in sökning på handavtryck i datasystemet har ansetts för dyrt. Det skulle kosta ett par hundratusen kronor, rapporterar TV4.

-Hade vi haft det här systemet hade mordet varit löst efter några timmar, säger Bengt Wingqvist, chef på Stockholmspolisens tekniska rotel, till TV4 Nyheterna.

TT