Läs hela chattet med Pär Nuder

NYHETER

Hade riksdagen ensam röstat om EMU hade det blivit ja.

Det är tveksamt om det var rätt att låta eurofrågan gå till folkomröstning, säger samordningsminister Pär Nuder i en chatt med Aftonbladets läsare, men har kravet väl ställts "är det väldigt svårt att stoppa tillbaka anden i flaskan".

Robin1 säger: Hur kommer kronan påverkas av valet i söndags? Vi har redan sett påverkningar, men hur blir det längre fram i framtiden ?

Pär Nuder säger: Det vet ingen. Värdet på kronan prissätts av marknadens aktörer och beror ytterst på den svenska ekonomins status.

Andeman säger: Vad anser du om att Persson satte munkavle på de socialdemokratiska nej-sägarna?

Pär Nuder säger: Det tycker jag inte att han gjorde. Däremot var vi i regeringen överens om att inte debattera euro-frågan med varandra. Det gjorde vi heller inte.

Ahmedo säger: Tjena Pär, jag hörde att Sverige kommer att komma in i EMU ändå. Är det sant?

Pär Nuder säger: Nej,alla partier har sagt att resultatet av folkomröstningen ska respekteras. Vad som händer i framtiden, om flera år, vet däremot ingen.

Robban säger: Vad gör en samordningsminister egentligen?

Pär Nuder säger: Alla mina kollegor har ansvar för en särskild sektor i politiken. Det har däremot inte jag. Min uppgift är att se över sektorsgränserna och försöka ha ett helhetsperspektiv på politiken.

Bengt säger: Tror du att valresultatet kommer att ytterligare splittra SAP? Eller kommer leden att slutas nu (ungefär som efter valet -94)?

Pär Nuder säger: Det är klart att valresultatet påverkar socialdemokratin, att vi haft olika uppfattningar. Men ansvaret för partiets framtid delas av både ja- och nejanhängare. Vi är i grund och botten inte ja- eller nejanhängare, vi är socialdemokrater.

Hamster Anders säger: Vi förlorar ju endel av handeln när vi röstade nej, påverkar inte det kronan?

Pär Nuder säger: Kronans värde bestäms ytterst av den svenska ekonomins ställning , vilket i sin tur naturligtvis beror på handeln. Men jag ser ingen omedelbar nedgång i handeln. Risken är mer långsiktig.

Jakobi säger: Tror du att v och mp verkligen kommer att ta ansvar för att det blev nej?

Pär Nuder säger: Ja, det tror jag. Omröstningen handlade om ja eller nej till att införa euron, inget annat.

Karin säger: Vilka skäl tror du personligen var de främsta till att så många valde att rösta nej?

Pär Nuder säger: Ända sedan vi röstade om inträde i EU 1994 har många varit skeptiska inför EU-medlemskapet. Det i kombination med att det gått bättre för Sverige under senare år än för euroområdet tror jag är de viktigaste förklaringarna.

Po säger: Håller du med Persson i hans kritik mot borgarna när de dagen efter valet sa att det är socialdemokratin som bör skyllas för folks euro-skepsis?

Pär Nuder säger: Vi socialdemokrater har vårt ansvar. De andra ja-partierna har sitt ansvar.

Bengt säger: Finns det nåtgot som tyder på att Tyskland/Frankrikes avvikelser från stabilitetspakten påverkade valresultatet i Sverige?

Pär Nuder säger: Det kan det ha gjort. Framförallt tror jag att många har sett att det har gått sämre för euro-området än för Sverige under senare år.

Genus säger: Hade ni och har ni en majoritet i riksdagen för att gå med i EMU?

Pär Nuder säger: Ja, det finns en stabil övervikt i riksdagen för ett ja till euron men den här frågan bestämde partierna att lyfta bort från den ordinarie beslutsgången i riksdagen. Beslutet fattades av svenska folket i söndags.

Nisse säger: Hej Pär, vad anser du om Margot Wallströms utspel igår i programmet Agenda?

Pär Nuder säger: Det såg jag inte så jag vet inte vad hon sa.

Anders säger: Jag är civilekonom men jag tyckte ändå att ämnet var mycket svårt att sätta sig in i. Tycker inte du att ni, som vi valt, borde ha fattat det här beslutet?

Pär Nuder säger: Nja, uppenbarligen var ju 80 procent av väljarna beredda att fatta beslutet och ta ansvar för det. Sen kan jag också tycka att frågan i sig är väldigt komplicerad. Men när någon väl krävt folkomröstning är det väldigt svårt att stoppa tillbaka anden i flaskan.

Magnus F säger: Varför har inte regeringen jobbat på att få svenskarna att känna sig som en del av Europa? Europasnacket dog efter EU-omröstningen, det ser jag som en stor anledning till nederlaget. Vad tror du?

Pär Nuder säger: Det finns anledning att vara självkritisk på den punkten. I andra EU-länder är den europeiska samarbetstanken mycket mer levande. Det tror jag framförallt beror på att vi i Sverige inte har direkta erfarenheter av det europeiska inbördeskriget som så många andra europeiska folk och nationer har. Dessutom måste vi bli bättre på att sprida kunskap om vilka positiva effekter EU-medlemskapet faktiskt har för oss svenskar i vår vardag.

Björn säger: 1955 röstade 82,9 procent av svenskarna nej till högertrafik. Tolv år senare infördes den. Kommentarer med anledning av euroomröstningen?

Pär Nuder säger: Partierna har varit väldigt tydliga i den här valrörelsen. Utslaget ska respekteras under överskådlig tid. Det har talats om den här och nästa mandatperiod.

Pär Nuder säger: Hej och tack för alla frågor. Ha det bra.

aftonbladet.se