FN-resolution fördömer Israels hot mot Arafat

USA stöder inte resolutionen till skydd för den palestinske ledaren

NYHETER

USA stoppade på tisdagen en resolution i FN om att den palestinske presidenten Yasser Arafat måste skyddas.

Men Washingtonregeringen meddelade också att ekonomiskt stöd till Israel ska minskas, i syfte att förmå Israel att följa färdplanen för fred i Mellanöstern.

Foto: ap
Palestiniernas ledare Yassir Arafat.

Resolutionsförslaget lades fram i säkerhetsrådet av Syrien och Sudan.

I utkastet krävdes att ''Israel, ockupationsmakten, avstår från varje deportationshandling och upphör med alla slags hot mot Palestinska myndighetens valde presidents säkerhet''.

USA, Israels närmaste allierade, var inte ''berett att stödja resolutionen i dess nuvarande form'', eftersom den inte uttalat fördömde terrorism från militanta palestinska grupper och var ''mycket ensidig'' mot Israel, sade USA:s FN-ambassadör John Negroponte.

Vid omröstningen sent på tisdagskvällen svensk tid avstod Bulgarien, Storbritannien och Tyskland. Elva medlemsländer röstade ja, vilket alltså inte spelade någon roll när USA lade in veto.

Förslaget lades fram efter en dags hård debatt i måndags, då mer än 40 länder fördömde den israeliska regeringens beslut att ''göra sig av'' med Arafat.

Det finns ''en alldeles utmärkt fredsplan redan på bordet'' och ledande företrädare för USA, Ryssland, EU och FN kommer att träffas senare den här månaden i New York för att diskutera nästa steg i Mellanöstern, sade Negroponte.

I resolutionsförslaget hette det också att FN ''uttrycker sitt fulla stöd för kvartettens strävan och uppmanar till ökade ansträngningar från båda sidor att säkra genomförandet av färdplanen''.

Kvartetten - USA, EU, FN och Ryssland - ligger bakom färdplanen för fred. Avsikten med planen är att skapa en palestinsk stat vid sidan av Israel till 2005, med säkerhetsgarantier för Israel.

USA:s regering meddelade på tisdagen också att den ska straffa Israel för utbyggnad av bosättningar på Västbanken och i Gazaremsan. Detta ska ske genom att dra av lika mycket från tidigare utlovade lånegarantier som Israel lägger på bosättningsutbyggnad.

Bestraffningen kan också komma att utökas till de pengar Israel lägger på uppförandet av ett säkerhetsstängsel, som president George?W Bush kallat ''ett problem''.

USA har tidigare lovat Israel nio miljarder dollar i lånegarantier, i syfte att hjälpa Israel under den pågående ekonomiska krisen. Till stor del beror Israels ekonomiska problem på den tre år långa väpnade palestinska revolten.

aftonbladet.se, TT