300.000 amerikaner flyr orkanen Isabel

Många människor har evakuerats

NYHETER

Orkanen Isabel hotar att dränka den amerikanska östkusten i regmassor.

300.000 människor i North Corolina och Virginia har tvingats flytta till högre höjder.

Foto: ap
Orkanen Isabel, här fotograferad norr om Bahamas.

På torsdagen närmade sig orkanen Isabel North Carolinas yttre ständer med vindhastigheter på 47 meter per sekund. Det befaras att orkanen kan föra med sig uppåt 300 millimeter regn och orsaka förödande floder på den redan vattensjuka östkusten.

Människor evakueras och militären har beordrat fartyg och flygplan att hålla sig på avstånd när orkanen Isabel närmar sig USA:s östkust.

Enligt prognoser kommer orkanen Isabel att nå North Carolias kust på torsdagen och fortsätta upp över Chesapeake Bay och in över Virginia.

I Virginia beordrades 40 fartyg i Norfolk-området på tisdagen att ge sig ut till sjöss för att undvika att krossas mot pirer.

På öarna utanför North Carolinas kust fick eleverna antingen stanna hemma från skolan eller sluta efter lunch.

Människor på öar evakueras

Evakueringen inleddes redan på tisdagen framförallt i Dare County, öar med omkring 75.000 invånare.

Samtliga 921 invånare på ön Ocracoke, söder om Manteo, uppmanades att lämna sina hem på måndagseftermiddagen. Och snabbt bildade människor en kö i hamnen.

Flygvapnet planerade på tisdagen att flyga omkring 60 plan från Langely flygbasen i Hampton till Grissom flygbasen i Indiana. Och 74 flygplan på Seymour Johnson flygbasen i Goldsboro, North Carolina, förväntades att flygas till Oklahom City.

Meteorologer varnar för orkanen

Orkanens vindhastighet försvagades på måndagen, uppgav National Hurricane Center på tisdagen till 51 meter per sekund mot tidigare 56 meter per sekund.

Men stora svallvågor märktes redan på tisdagen längs Amerikas sydöstra och mellersta Atlantkust.

- Orkaner ökar notoriskt i styrka när de korsar Golfströmmen. Även om den försvagas till en Kategori 2 orkan så är den fortfarande farlig. Människor måste vara förberedda, säger meteorologen Eric Blake.

Människor förbereder sig

Taylor's Do-It Center järnhandel i Norfolk, Virginia överhopades med kunder så fort affären öppnade och de stora lagren av batterier och ficklampor såldes slut.

- Man kunde ha trott att vi skänkte bort sakerna, sa butiksbiträdet Georg Wolf till AP.

- Jag sålde nyss mina sista 30 spånskivor.

Isabel är den första stora orkanen som hotar den mellersta Atlantkusten sedan orkanen Floyd orsakade stor förödelse på östkusten i september 1999, 56 människor omkom.

webb-tv

Johan Kristensen