35-åringen anhölls redan igår

Mannen är tidigare dömd för knivbrott

NYHETER

Redan klockan 21.45 på måndagskvällen beslutade överåklagare Agneta Blidberg att anhålla den misstänkte 35-åringen i sin frånvaro.

På tisdagskvällen gick polisen ut med ett rikslarm.

Bara en timme senare greps mannen på en restaurang i Solna.

Foto: POLISEN

På tisdagseftermiddagen kunde aftonbladet.se berätta att en 35-årig man anhållits i sin frånvaro.

Senare bekräftade polisen:

– Mannen anhölls klockan 21.45 på måndagen.

Polisen uppges vara övertygad om att den anhållne är NK-mannen.

Den anhållne är, enligt uppgift, en 35-årig våldsman. Mannen har ett långt kriminellt förflutet. Han förekommer på 18 punkter i belastningsregistret, men är inte dömd till något längre fängelsestraff.

I en rättspsykisk undersökning från förra året slogs det fast att han inte led av någon allvarliga psykisk störning.

35-åringen säger själv att han saknar fast bostad och ska ha flyttat runt mellan svartlägenheter i Stockholm. Mannen har också uppgivit att han tidvis bott i Schweiz och att han arbetat som konsult inom databranschen.

Det senaste yttrande från frivården visar att han lider av ett kokainmissbruk – och han säger att periodvis har problem med alkohol.

Kringflackande liv

I en personutredning framgår att mannen redan under skolåren hade anpassningsproblem och läkare beskriver en person med personlighetsstörning och narcissistiska drag.

Mannen dömdes första gången 1987. Då handlade det om övergrepp i rättssak. Senare domar handlar om stölder, skadegörelse, snatteri, hemfridsbrott, våld och hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd – och brott mot knivlagen.

Mannen beskrivs leva ett kringflackande liv. Han saknar körkort sedan fem år tillbaka, men äger trots det en tolv år gammal bil – som det senaste året fått parkeringsböter på flera platser i landet.

Den belades tidigare i år med körförbud, sedan den inte kontrollbesiktigats. Dessutom har mannen inte betalat bilförsäkring eller fordonsskatt.

Mattias Lundell, Camilla Norström, Anders Thoresson

ARTIKELN HANDLAR OM