”Nejsegern tvingar fram sänkta skatter”

Regerings- förklaringen: Sveriges konkurrenskraft ska stärkas

NYHETER

STOCKHOLM

Det svenska utanförskapet tvingar fram sänkta kapital- och bolagsskatter.

Det framgick av regeringsförklaringen och statsminister Göran Perssons uttalanden i samband med riksdagens öppnande på tisdagen.

Politiken ska nu inriktas på att stärka konkurrenskraften mot bland andra euroländerna Finland och Tyskland.

Risken för framtida oro på ränte- och valutamarknaden och för en svagare ekonomisk utveckling i Sverige ska mötas med kraftfulla åtgärder som stärker de svenska företagen, handeln och tillväxten, sade Göran Persson i riksdagen.

Och det handlar om skattesänkningar för att gynna svenskt näringsliv.

– För att häva svensk konkurrenskraft ska viktiga skatter, som kapitalbeskattning och bolagsskatter ses över, sade han.

Nackdelar

På en fråga från TT på pressträffen efteråt medgav Göran Persson att politiken delvis är ett resultat av nejsidans seger i folkomröstningen.

– En del hade vi säkert gjort om det blivit ja, men en del är sådant som faktiskt föranleds av folkomröstningsresultatet. Vi får nackdelar av utanförskapet, det är så, sade han och fortsatte:

– Jag är väldigt rädd för en utveckling där stora svenska exportföretag och växande svenska exportföretag aktivt börjar söka sig in i eurozonen. Om det sedan dessutom drivs av bättre skattevillkor eller andra regelverk som gör det förmånligt att flytta, så är det väldigt känsligt, sade Persson.

Bolagsskatten är ganska enkel, enligt Göran Persson. Det handlar om en nivåfråga, hur mycket man ska pressa tillbaka den.

– Vi vet att finnarna nu är på väg mot 25 procent, och vi ligger på 28 procent. Varje sådan procentsänkning kostar långvarigt en och en halv miljard, i närtid två miljarder.

Inte sämre än Finland

Kapitalbeskattningen är alltifrån utdelningsskatt till arvs-, gåvo- och förmögenhetsskatter, speciellt i ljuset av arvsskiften, enligt Göran Persson.

– De skillnader som finns har vi kartlagt och vi har ingen anledning att ha sämre villkor i Sverige än i Finland, sade han.

Sverige ska fortsätta att ha höga ambitioner att påverka Europasamarbetet och vara ett än mer aktivt EU-land och en konstruktiv samarbetspartner.

I den kommande regeringskonferensen i EU om EU:s nya grundfördrag tänker regeringen driva att beslut om skatter, försvarspolitik och ''stora delar av utrikespolitiken'' även i fortsättningen ska tas med enhällighet.

De borgerliga var försiktigt positiva i sitt mottagande och eftersträvar en dialog med Persson, försäkrade de vid en gemensam presskonferens.

– Här står fyra partier och räcker ut fyra nävar till statsministern, sade kd-ledaren Alf Svensson.

Inte skattesänkningar

- Det finns förslag som går i rätt riktning, sade moderatledaren Bo Lundgren.

I ett skriftligt uttalandet konstaterar de fyra att regeringsförklaringen innehåller ''goda initiativ'', men att de måste fyllas med ett konkret innehåll.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson var i stort nöjd med regeringsförklaringen och positiv till att se över bolagsskatterna.

Vänsterpartiets gruppledare Lars Bäckström var glad över att Göran Persson nämnde tio punkter för att få fler i arbete. Däremot var han tveksam till att värna Sveriges konkurrenskraft genom att se över bolags- och kapitalskatter.

Owe Nilsson/TT