Den misstänkte ska bevakas dygnet runt

Häktet har 302 celler Byggt: Blev klart 1975. Kronobergshäktet ersatte då häktet på Långholmen. Antal celler: 302. Cellyta: 7,5 kvm. Cellvikt: 15 ton (cellerna leverades styckevis, som ett jättelikt lego). (Grafik: Patrik Lindvall)
NYHETER

Kronobergshäktet i Stockholm har full beredskap för att ta emot Anna Lindhs misstänkte mördare.

Han kommer att bevakas dygnet runt för att inte kunna ta livet av sig.

Samtidigt flyttas fångar till andra häkten.

Det är polis och åklagare som beslutar vilket häkte den misstänkte gärningsmannen ska sitta på, men mycket tyder på att det blir Kronobergshäktet i centrala Stockholm.

- Vi har ju möjlighet att transportera honom under jord till och från häktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt, säger Lars-Åke Pettersson, chef på Kronobergshäktet.

Dörr av pansarglas

Den gripne mannen kommer att bevakas varje sekund dygnet runt.

- Grunden är att se till att han inte skadar sig själv. Om Anna Lindhs misstänkte mördare skulle ta livet av sig på Kronoberg så skulle det stå i historieböckerna för all framtid.

Bevakningen sker antingen genom att den misstänkte sitter i en cell med en fönsterlucka i dörren - eller i en cell med dörr av pansarglas.

Häktet har också egna psykiatriker och sjuksköterskor anställda som omedelbart kan ta hand om den gripne om det skulle behövas.

- Det handlar inte bara om risken för självmord. Vårt jobb är också att se till att mannen är i så gott skick att han kan genomföra en rättegång, säger Pettersson.

Om den gripne är i mycket dåligt skick kommer han att placeras i en isolerings-cell, där ingenting annat än en säng som sitter fast i väggen finns.

"Lättare att jobba"

Kronobergshäktet består av 302 celler.

15 korridorer med vanligtvis 20 celler i varje korridor.

Men den dagen någon grips för mordet kommer sju, åtta celler att knoppas av.

- På så sätt blir det en mindre yta att röra sig på för den personal som ansvarar för mannen. Det blir helt enkelt lättare att jobba.

Att det blir färre celler kan i sin tur innebära att vissa fångar flyttas till andra häkten.

Säkerheten tillräcklig

- Just nu är det fullsatt, men det kan ändras på några timmar.

Lars-Åke Pettersson säger att den yttre säkerheten inte behöver förbättras, att någon skulle kunna ta sig in i Kronobergshäktet för att skada eller frita den gripne anses vara uteslutet.

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM