Polisens nya heta spår

Datorsökning gav en fullträff

Foto: MAGNUS WENNMAN
Polisen stoppade tåget Polisen tar alla möjligheter att hitta den misstänkte mördaren. Här har ett pendeltåg stoppats i Solna i går kväll och genomsöks.
NYHETER

Anna Lindhs mördare kan vara spårad.

Rikskriminalen har hittat likheter med ett annat grovt våldsbrott.

- Vi har undersökt många personer mot registret och har fått en träff, säger Jan-Eric Ahlskog på Viclas-enheten till Aftonbladet.

Foto: PETER KNOPP
Datorpoliserna Viclas-enheten vid rikskriminalen. Andre man från vänster Jan-Eric Ahlskog bekräftar att man fått en sökträff i sitt data-material.

Om träffen i registret lett till att en misstänkt person ringats in och om den personen fortfarande är aktuell ville Jan-Eric Ahlskog inte svara på i natt:

- Därutöver har jag inga kommentarer.

Tystlåten

Chefen för Viclasenheten, Bo Wickström, är lika tystlåten.

- Jag kan inte berätta vad vårt arbete i det här fallet visade. Det är locket på över hela utredningen, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Viclas-registret innehåller en mängd detaljer om både uppklarade och ouppklarade grövre våldsbrott.

Rikskriminalen sköter registret men uppgifterna kommer från polisdistrikt runt om i landet.

Knyter samman brott

I Viclas, som är en förkortning av violent crime linkage analysis (analys för länkning av våldsbrott), finns exempelvis uppgifter som:

Vilket vapen som använts

Vilka delar av kroppen som angripits

Vad gärningsmannen sagt

I formuläret som polisen använder vid registreringen finns 164 olika specifika detaljer som ska fyllas i.

Den stora mängden av precisa frågor gör att ytligt sett orelaterade brott kan knytas samman genom överensstämmande detaljer. Viclas är bland annat användbart vid serievåldtäkter. Registret används i USA, Kanada och flera europeiska länder.

Flitigt användande

Under jakten på Anna Lindhs mördare har Viclas varit flitigt använt. Enligt Bo Wickström är det den tuffaste uppgiften sedan starten i mitten av år 2000.

- Ett tremannateam ägnade en hel dag åt att gå igenom våra närmare 1 300 ärenden, säger Bo Wickström.

- Vi fick inte missa något eftersom det var en så allvarlig händelse.

En träff i databasen betyder att det finns likheter mellan mordet på Anna Lindh och ett tidigare relativt färskt grovt våldsbrott.

Spaningsledningen har som huvudteori att gärningsmannen knappast är någon nybörjare på brottets bana. I stället bedöms det vara högst sannolikt att han gjort sig skyldig till tidigare grova våldsbrott.

Anders Johansson, Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM