Mördarjakten är igång i Finland

NYHETER

Anna Lindhs mördare kan ha hunnit fly landet - till Finland.

Flera vittnen har uppgett att gärningsmannen är finländare.

- Det är naturligtvis en möjlighet som vi har räknat med, vi undersöker alla möjligheter, säger Stina Wessling, polisens presstalesman.

Foto: TUOMAS SELÄNNE
Finsk polis jagar Anna Lindhs mördare.

Sent i söndags kväll fick polisen i Norge och kollegerna i övriga Europa ta del av bilderna av den misstänkte mördaren från övervakningskameran på NK.

Tre dagar senare än Finland.

Filmer från Finlandsbåtar

Polisen har dessutom fått ett mycket omfattande filmmaterial från finlandsbåtarnas övervakningskameror.

- Vi har ännu inte gått igenom det till fullo, säger Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm. Enligt uppgifter till finska kvällstidningen Ilta Sanomat i går hjälper Rikskriminalpolisen i Finland aktivt till i den pågående mordutredningen i Sverige.

- Det pågår fortfarande ett informationsutbyte, säger Jari Liukku, chef vid Rikskriminalpolisen i Finland.

Aftonbladet erfar att flera personer som befann sig på NK vid tidpunkten för mordet uppfattat att gärningsmannen kan vara av finskt ursprung och att de berättat det för polisen.

Finsk polis vädjade i pressen

De uppgifterna stärks av finska polisens agerande i går. Bilderna från NK-filmen överlämnades i går eftermiddag till finska medier med en vädjan till allmänheten att höra av sig.

- Om någon i Finland har kännedom om den person som förekommer på de bilder som tagits av övervakningskameran på varuhuset ska informationen lämnas till närmaste polisstation, säger den finska polisen.

Camilla Norström