Blix: Irak förstörde sina massförstörelsevapen

NYHETER

SYDNEY

Den tidigare chefen för FN:s vapeninspektion, Hans Blix, anser att Irak förstörde sina massförstörelsevapen för tio år sedan. Han säger att underrättelsetjänster i väst felbedömt vilka vapen Saddam Hussein hade tillgång till.

I en intervju i australisk radio säger Blix att i sökandet efter bevis på att Irak var i besittning av biologiska, kemiska och kärnvapen kan man i bästa fall hitta dokument.

- Ju längre tid som gått, desto mer osannolikt tror jag det är att man hittar något, säger Blix i intervjun som sändes på onsdagen.

- Jag drar mer och mer slutsatsen, att som Irak hävdat, så förstördes det mesta av vad de hade sommaren 1991, sade han.

Då hittade FN:s atomenergiorgan (IAEA) , vad det kallade ett hemligt kärnvapenprogram i Irak. Organet använde de följande sju åren till att försöka kartlägga Bagdads kärnvapenkapacitet till dess inspektörerna kastades ut ur Irak.

USA:s president George W Bush hänvisade flera gånger till hoten från Saddam Husseins massförstörelsevapen och angav dem som den det viktigaste skälet att inleda kriget mot Irak.

- I början talade de konkret om vapnen och senare talade de om vapenprogram . . . kanske kommer de att hitta några dokument av intresse, sade Blix.

Blix tillbringade tre år i Irak med att söka efter massförstörelsevapen som chef för FN:s övervakningsorgan.

TT-Reuters