Friade för Helén-mordet begär 1,2 miljoner

"De har inte kunnat återgå till ett normalt liv"

NYHETER

Männen som friades från misstanken om att ha mördat tioåriga Helén Nilsson i Hörby begär 1,2 miljoner kronor i skadestånd.

Männen satt oskyldigt häktade i Kristianstad i åtta veckor i november och december förra året innan de släpptes veckan före jul.

På tisdagen skickade männens försvarsadvokater in skadeståndsanspråken till justitiekanslern - männen begär 600.000 kronor var.

Ovanligt högt skadeståndskrav

Det är avsevärt mer än praxis, som ligger på mellan 5.000–7.000 kronor i veckan. Det skulle motsvara mellan 40.000–56.000 kronor i skadestånd, skriver Kristianstadsbladet.

Det ovanligt höga skadeståndskravet motiverar männens advokater med den omfattande publicitet som misstanken mot männen fått i radio, tv och tidningar, både under tiden i häkte och efter frisläppandet.

- Helénmordet är ett av de mest uppmärksammade brottmålen i Sverige på senare år med en publicitet runt männen av sällan skådat slag. De har efter häktningstiden bland annat inte kunnat återvända till ett normalt liv, utan mer eller mindre varit fångar i sina bostäder, säger advokat Göran Winblad till Kristianstadsbladet.

DNA-analys friade männen

En mycket avancerad DNA-analys av enstaka spermaceller hos DNA-laboratoriet Forensic Science Service, FSS, i Birmingham i Storbritannien som visade att den sperma som säkrades vid obduktionen av Helén Nilssons kropp inte kommer från någon av de två männen.

Därmed föll misstanken mot dem.

Bestämmer skadeståndets storlek

Chefsåklagare Pär Andersson i Kristianstad ska nu yttra sig över skadeståndsanspråken.

Därefter bestämmer JK hur mycket pengar som männen ska kompenseras för det lidande och den skada de drabbats av genom misstanken för människorov och mord.

Tioåriga Helén Nilsson från Hörby mördades i mars 1989. Hennes döda kropp hittades i ett stenröse vid Bröd, utanför Tollarp på påskdagen.

Mordet är fortfarande olöst.

Johan Kristensen