Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så minns kollegorna Anna Lindh

Mona Sahlin, 46, biträdande justitieminister: Det är som om en bit av mig själv har försvunnit. Jag känner mig så ledsen, så tom, så arg. Det är ett enda kaos av känslor inombords. Det är en ynnest att ha fått känna Anna.

Jan O Karlsson, 64, bistånds- och migrationsminister: Jag kommer tillbaka till rösten hela tiden. När man hörde Annas röst i telefon, så såg man henne framför sig. Hon såg nästan alltid glad ut och i all den där glädjen och entusiasmen fanns alltid ett allvar. Hon är den utrikesminister som kanske har betytt mest för att göra vår stämma hörd, av alla.

Lisbet Palme, 72, pensionerad änka till Olof Palme, med familj: Våra tankar och känslor går till Anna Lindhs familj. Anna visade stort mod som politiker och människa. Hon var en stor politiker som visade personlig omtanke på det mänskliga planet. Det fick också vi del av. Saknaden är mycket stor.

Carl Bildt, 54, f d partiledare moderaterna:

Anna Lindh gav Sverige, dess regering, sitt parti och politiken en lyskraft och en färg som uppskattades och värdesattes. Hon var det politiska engagemanget som bäst. Tomrummet kommer att bli stort.

Peter Eriksson, 45, miljöpartiets språkrör:

Jag är djupt chockad. Jag är också arg över att det kunnat gå så här.

Wanja Lundby-Wedin, 50, LO:s ordförande: Anna Lindhs död är ett slag mot hela vårt öppna samhälle och mot vår demokrati. Svensk politik och svensk arbetarrörelse har mist en av sina främsta företrädare. Vi har mist en stark och respekterad röst i världen.

Margareta Winberg, 56, jämställdhetsminister och vice statsminister: Jag är oerhört bestört och bedrövad över det som hänt. Jag vet att Anna var en mycket stor förebild för kvinnor, särskilt för många unga kvinnor som beundrat henne.

Caroline Krook, 58, biskop: Vi är förlamade av sorg, vrede och rädsla. Vi är också fyllda av medkänsla med hennes familj. Anna Lindh har gett sitt liv för det hon trott på. Fred, internationell gemenskap, demokrati och mänskliga rättigheter.

Ulla Hoffmann, 61, förste vice ordförande i vänsterpartiet: Anna Lindh har varit en rakryggad politiker som jag känt stark respekt för. Det är viktigt att vi nu gör vad vi kan för att detta illdåd inte ska få förstöra demokratin och det öppna samhället. Mina tankar går till hennes familj, till hennes man och hennes barn.

Lars Leijonborg, 53 år, partiledare folkpartiet:

En ovanligt idéförankrad och framgångsrik politiker har fått betala ett orimligt pris för sitt politiska engagemang. Mina tankar går naturligtvis först till hennes make Bo och deras båda barn. Jag har mist en god vän och ett beundransvärt föredöme. Anna Lindh lämnar ett stort tomrum efter sig.

Björn von Sydow, 57, riksdagens talman: Någon har med rätta beskrivit Anna Lindh som en stjärna vars strålglans nådde långt utöver Sveriges gränser. Samtidigt var Anna Lindh både folklig och folkkär, hennes storhet låg i förmågan att förena sina exceptionella talanger med en befriande vanlighet.

Carl XVI Gustaf, 57, med familj: Med stor chock och bestörtning har jag mottagit beskedet om utrikesminister Anna Lindhs bortgång. Jag har känt Anna Lindh i många år, hon var det statsråd som jag har haft den längsta och närmaste kontakten med. Min respekt för hennes omfattande kunskap, mod och varma personlighet var stor.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet