Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Så minns världen Anna Lindh

Igor Ivanov, Rysslands utrikesminister: Det är en tragedi för oss alla. Lindh var vår kollega och vän. Vi samarbetade för rysk-svenska relationer och för att lösa många internationella problem. Det är en stor förlust för oss.

Colin Powell, USA:s utrikesminister: Hon hade en speciell energi, integritet och medkänsla. Hon ägnade stor del av sin tid till att fokusera sina ansträngningar på humanitära frågor. Anna var en avhållen kollega och vän. Jag kommer att sakna henne.

Javier Solana, EU:s utrikespolitiske talesman: Anna var en briljant kollega, en europé och en kär vän. Hon var mycket omtyckt i Europa. Skönheten som fanns i hennes ansikte representerade skönheten som fanns i hennes själ.

Franco Frattini, Italiens utrikesminister: Hela Europa har sorg. Jag hoppas att de som är skyldiga till detta skändliga mord omedelbart grips och straffas.

Ana Palacio, Spaniens utrikesminister: Anna Lindh förkroppsligade den moderna och professionella kvinnan med sina visioner, sin okonstlade stil och sin hängivenhet i arbetet för Europa.

George W Bush, USA:s president: Presidenten och USA:s befolkning blev chockade och bestörta då de fick höra om mordet. Lindh var en oförtröttlig förkämpe för frihet och fred. USA delar det svenska folkets sorg över förlusten, sade Vita husets talesman Scott McClellan.

Romano Prodi, EU-kommissionens ordförande: Anna Lindh var en hängiven och modig politiker men framför allt en varm och generös människa. Jag arbetade nära tillsammans med henne i åratal och tyckte enormt mycket om henne.

Pat Cox, EU-parlamentets talman: Vi riktar våra kondoleanser till hennes familj, hennes oräkneliga vänner och det svenska folket. Alla som träffade henne lärde känna och uppskatta hennes enastående egenskaper av värme, intelligens och själslig nyfikenhet.

Jacques Chirac, Frankrikes president (som personligen ringde till statsminister Göran Persson) : Jag känner bestörtning och sorg över Anna Lindhs bortgång.

Anders Fogh Rasmussen , Danmarks statsminister: Det är djupt tragiskt att vi nu har förlorat Anna Lindh på detta meningslösa sätt. Hon var en kompetent, respekterad och engagerad representant för Sverige.

Joschka Fischer, Tysklands utrikesmininster: Den tyska regeringen är bestört över Anna Lindhs död. Fru Lindh var en stor europé, en stor utrikesminister och också en mycket god vän.

Kofi Annan, FN:s generalsekreterare: Jag är chockad och bedrövad. Sverige har förlorat en stor och framgångsrik utrikesminister, en stor svensk och en stor europé. Jag har också förlorat en nära vän och det har även Förenta Nationerna.

Jack Straw, Storbritanniens utrikesminister: Anna Lindh var en god vän. Hon representerade allt som är underbart med Sverige och Europa. Hon hade den ovanliga förmågan att balansera kraven på en av Europas mest aktiva utrikesministrar med sin roll som ledande svensk politiker och någon som går helt upp i sin familj.

Benita Ferrero-Waldner, Österrikes utrikesminister: Med stor bestörtning tog jag emot nyheten om min kollega Anna Lindhs död. Hon var full av livsglädje och engagemang för den europeiska unionens mål. Hon kommer att leva vidare i våra hjärtan.

Georgios Papandreou, Greklands utrikesminister: Jag är chockad. Dagen innan var vi tillsammans och gick omkring i Norrköping. Det var så fint och vackert. Sedan fortsatte vi till Medborgarplatsen i Stockholm för att hålla tal där.

Matti Vanhanen, Finlands statsminister: Anna Lindhs bortgång är en stor förlust inte bara för Sverige utan också för Norden och hela det internationella samfundet. Hon var en varm, saklig, hängiven och ljus människa.

Kjell Magne Bondevik, Norges statsminister: Mordet är ett dråpslag mot både den svenska och norska demokratin. Jag befarar att samhället kommer att vara mera tillslutet efter detta.

Abdullah Abdullah, Afghanistans utrikesminister: Världen har mist en populär utrikesminister som brydde sig om världsfrågorna och, i fallet Afghanistan, främjade svenskt stöd för återuppbyggnaden efter kriget.

Thabo Mbeki, Sydafrikas president: Jag reagerade med chock och bestörtning när beskedet om Anna Lindhs död nådde mig. Hon verkade personligen för fred i världen och var en viktig vän till den sydafrikanska nationen.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet