Provsvaren från mordvapnet dröjer

Preliminär analys klar inom 24 timmar - slutgiltigt svar dröjer fem veckor

NYHETER

Den anhållne 35-åringen undersöktes natten mot onsdagen av polisens rättsläkare och kriminaltekniker.

Förhoppningen är att kunna knyta 35-åringen till mordet – eller avskriva honom från utredningen – med hjälp av en DNA-analys.

Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, tar den första preliminära rapporten cirka 24 timmar att färdigställa. Analysen görs utifrån blod- eller salivprov från den misstänkte.

Resultatet kan sedan jämföras med material från mordplatsen. Det finns redan färdiganalyserade prover från den keps som mördaren misstänks ha haft på sig.

SKL ville på onsdagsförmiddagen inte uppge om arbetet med analysen av materialet från den nu misstänkte mannen har påbörjats.

Från mordvapnet har endast små prover som innehåller DNA kunnat säkras. De proverna har skickats till Forensic Science Service, FSS, i Birmingham, som har lång erfarenhet vid analysen av små mängder DNA.

Proverna väntas komma fram till Birmingham i dag – men trots att ärendet har hög prioritet kommer provsvaren från mordvapnet att dröja.

– Svaren från FSS dröjer i fem till sex veckor – om ärendet prioriteras. Det är själva processen som tar så lång tid. Annars dröjer provsvaren i 10-12 veckor, säger Tomas Johansson vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

Rickard Westman, Simone Söderhjelm