Spanarens nya triumf

Jennekvist har gripit både Ursut och OS-bombaren

NYHETER

Han läste in treårigt gymnasium på bara några månader. Han tog juristexamen på rekordtid.

Han har gripit Ioan Ursut - två gånger, OS-bombaren och Erik Westerbergs kidnappare.

Kanske har Leif Jennekvist, 46, nu också gripit Anna Lindhs mördare.

- Han har fallenhet för det här, säger hans bror, Lennart Jennekvist.

Foto: MAGNUS WENNMAN
SAMLAD - MITT I KAOSET Som spaningsledare är Leif Jennekvist hårt pressad av allmänhet och media. Här möter han och länspolismästare Carin Götblad pressuppbådet efter gårdagskvällens gripande.

Han kom in som elfte reserv på polisskolan - men sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt.

När fyrabarnspappan Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm, sent i onsdags eftermiddag inledde jakten på gärningsmannen, levde ännu Anna Lindh.

Men några timmar senare, tidigt torsdag morgon, var det en mördare han jagade.

Lugn och ödmjuk

Varje dag - utom i går på dagen när jakten var inne i sitt mest intensiva skede - har han synts i tv-rutan, där han på polisens dagliga presskonferens lugnt och samlat, klart men kortfattat, har svarat på frågor från media.

En man med låg profil och ödmjuk framtoning som inte söker rampljuset.

Till skillnad från Hans Holmér, på sin tid, hade han två dagars skäggstubb redan från start - och till skillnad från Hans Holmér har han gått den långa vägen som polis.

- Han är ingen papperspolis direkt. Han har ju burit omkring på fyllon som alla andra och suttit utanför hus i timmar, dygn och veckor. Han vet vad det handlar om, säger hans storebror Lennart Jennekvist.

Brodern är brandman

Liksom sina bröder är han själv inte ovan vid brott och katastrofer - han är kriminalreporter på Västerviks-Tidningen.

En yngre bror är brandman i Stockholm och var en av de första på plats efter vansinneskörningen på Västerlånggatan i maj. Hans syster har tidigare jobbat på justitiedepartementet.

Leif Jennekvist är född 1957 - och årsbarn med Anna Lindh. Han är uppväxt i Västervik, där mamma och pappa fortfarande bor kvar - och varje dag spänt följer presskonferenserna och nyhetssändningarna på tv.

- Ja, dem missar vi inte. Vi tänker på honom hela tiden. Lite telefonkontakt har vi, men det blir mest sms, säger hans mamma, Sonja Jennekvist.

- Lite nervöst har det varit, men han är rustad för det här.

Hoppade av skolan

Efter nio år i skolan hoppade han av. Han var trött på plugget och började jobba på en resebyrå hemma i Västervik i stället.

Efter lumpen i Vaxholm bestämde han sig för att bli polis. Men för att komma in på polisskolan var han tvungen att ha gymnasiekompetens - den läste han in på bara några månader.

Som nybliven polis kom han ganska snart till rikskriminalen. Samtidigt började han läsa juridik och tog sin juristexamen på rekordtid. Lika snabbt som Olof Palme och Herbert Tingsten, enligt Västerviks-Tidningen som stolt rapporterade om hemmasonens bedrifter.

Sin tingsmeritering gjorde han i Västervik, liksom en del av sin polischefsutbildning.

Jobb åt regeringen

Under tre år var Leif Jennekvist utlånad till regeringen, som sakkunnig i polisfrågor på civil- och justitiedepartementet - samtidigt som hans syster jobbade där.

Eftersom han var polis och polischefsutbildad ingick han dock samtidigt i polischefsjouren. Under den tiden ledde han gripandet av den rumänske brottslingen Ioan Ursut som hösten 1989 skottskadade en polis under en av sina rymningar.

Chef efter 17 år

Efter 17 år inom polisyrket utsågs Leif Jennekvist 1994 till chef för länskriminalen i Stockholm.

Efter bara några veckor sköts fyra personer ihjäl utanför Sturecompagniet i Stockholm - och Leif Jennekvist ledde jakten på gärningsmännen, som greps tre dygn senare.

Andra uppmärksammade fall han har lett - och lyckats lösa - är OS-bombaren på Millesgården i Stockholm 1997, konstkuppen mot Nationalmuseum i december 2000 och kidnappningen av Erik Westerberg förra året.

Nu, mindre än en vecka efter mordet, kan han redan ha gripit Anna Lindhs mördare - något han själv har varit övertygad om redan från början.

"Vi klarar upp det"

- Vi kommer att klara upp det här, sa han i en intervju med Aftonbladet i fredags.

Kanske är han på god väg att göra det.

Men äran vill han inte ta åt sig själv - den tänker han i så fall dela med alla dem som har arbetat med fallet.

Som chef för länskriminalen och pappa till fyra barn i ett tidigare äktenskap finns det inte så mycket tid över för annat.

Men Västervik har han inte övergivit - även om dialekten har slipats av med åren, i alla fall i officiella sammanhang.

På semestrar och helger åker han gärna till sommarhuset där.

I går - mitt under mördarjakten - ringde han storebror Lennart.

- Han var orolig för den öppna båten och bad mig täcka över den, säger Lennart Jennekvist.

Kerstin Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM