Mamman får skydd

Sonen har haft besöksförbud

NYHETER

I måndags knackade två civilklädda poliser på hemma hos 35-åringens mamma i ett radhusområde i Västsverige.

Med sig hade de bilderna från NK:s övervakningskameror.

- Jag sa att hakpartiet liknade min sons men för övrigt är det inte likt honom, säger mamman till Aftonbladet.

Foto: KRISTER HANSSON
Orkade inte vara kvar i hemmet Mamman till den misstänkte 35-åringen får hjälp av polisen att lämna sin bostad. Uppståndelsen runt hemmet blev för mycket för henne.

Hon är klart skakad av de senaste dagarnas händelser och vill helst inte prata om misstankarna mot sonen. Hon kan inte tro att han mördat utrikesminister Anna Lindh.

- Det som hänt känns så främmande. Men jag kan säga att det inte är min son på bilderna. Han var här och hälsade på för ett par veckor sedan med en flickvän och då hade han inte så långt hår.

"Visade bilderna"

- Håret kan inte ha vuxit så mycket på den korta tiden. Och byxorna och skjortan är inte hans stil.

Kvinnan berättar för Aftonbladet att de civilklädda poliserna besökte henne eftersom någon i Stockholm pekat ut honom som Anna Lindhs mördare.

- De visade mig bilderna och de ville se de bilder jag har på honom.

Kvinnan har inte alltid haft en särskilt bra relation med sin son. Framför allt efter skilsmässan från fadern har det varit problem.

Besöksförbud

35-åringen har haft besöksförbud hos henne.

- Han bråkade med mig för att jag inte kunde ge honom pengar. Det var det det handlade om. Men besöksförbudet upphörde för ett år sedan. Han hälsade på mig i november förra året. I mars hjälpte jag honom att skaffa ett id-kort. Eftersom han inte hade någon fast adress fick han skriva sig hemma hos mig.

När 35-åringen besökte henne i november förra året hade han enligt mamman långt hår som räckte ner över axlarna.

- Jag sa "herregud, så långhårig har jag aldrig sett dig". När jag träffade honom i mars hade han en kort frisyr och inga polisonger.

Kvinnan berättar att kontakterna med sonen har varit sporadiska. Han har inte varit lätt att få kontakt med eftersom han saknat fast bostad.

Enligt vad han berättat för sin mamma har han rört sig mellan Stockholm och södra Sverige de senaste åren.

- Han sa till mig att han läste nationalekonomi.

När Aftonbladet kontrollerar uppgiften visar det sig att han aldrig varit inskriven där. 35-åringens pappa, som bor i ett litet samhälle i Mellansverige, tog för ett år sedan helt avstånd från sin son.

Begick inbrott

- Nu får det vara slut, min son är inte välkommen hit mera, sade fadern efter flera obehagliga incidenter.

En granne till 35-åringens pappa berättar:

- Det har varit bråk och tråkigheter, bland annat begick sonen inbrott i pappans hus vid ett tillfälle. Händelsen blev droppen - pappan bröt kontakten helt.

När 35-åringen kom på besök brukade han vara välklädd och uppträda förhållandevis belevat. Men samtidigt framstod han som udda i bygden.

- Ingen vet vad han egentligen sysslade med eller hur han försörjde sig. Han verkade hata invandrare, däremot antydde han aldrig att han hade några kopplingar till extrema grupper, säger en annan boende i samhället.

35-åringen är uppvuxen på en mindre ort i Mellansverige där han gick nioårig grundskola. Därefter läste han teknisk linje på gymnasiet, men hoppade av utbildningen.

Flyttades frivilligt

- Han ville alltid bli bäst men tyvärr har han hoppat av det mesta, säger mamman.

Hon förnekar att hennes son har missbruksproblem.

I går kväll kom fem civilklädda poliser hem till kvinnan. De tog henne med sig sedan hon packat ihop några tillhörigheter.

- Det var absolut inget gripande. Kvinnan ville frivilligt förflyttas till en annan ort, säger vakthavande befäl vid polisen på orten.

Ebba von Essén, Per-Ola Olsson