Han klarade inte skolan

Misstänkte mördaren anser sig överlägsen alla

NYHETER

Den misstänkte mördaren har stora problem redan som liten.

Han vägrar gå på dagis, klarar inte av skolan och misslyckas i gymnasiet.

- Undervisningen var så lätt att det var under min värdighet att delta, har han sagt i en utredning.

Foto: polisen
HAR SVÅRT FÖR REGLER Den mistsänkte 35-åringen beskriver sig själv som en självständig människa med stora planer. Men de förverkligas aldrig. Han skolkar i högstadiet och hoppar av gymnasiet. Det enda jobbet varar bara i tre dagar.

Den anhållne mannen föds 1968 inom äktenskapet och växer upp i en mellansvensk stad. Pappan är "för sträng", enligt mamman.

Redan som barn skiljer han sig från mängden. Han har svårt att anpassa sig. Föräldrarna försöker få honom att gå på dagis men han vägrar. Till skolan kommer han bara ibland, vägrar att delta i gymnastik trots att han har idrott som specialintresse och beskrivs tidigt som säregen och envis.

Problem i skolan

Han har svårt för regler och klarar inte av läxorna. Under skoltiden beskrivs han genomgående som ett stort problem.

- Man kan inte komma honom in på livet, säger en lärare.

I högstadiet skolkar han halva tiden. I gymnasiet går han en teknisk linje men hoppar av efter ett år. Han försöker senare börja om men det fungerar aldrig.

När han är i tonåren skiljs föräldrarna och mamman säger i en personutredning att sonen blir personlighetsförändrad efter den.

Enligt en social utredning var kraven hemifrån för låga och uppfostran inkonsekvent på grund av föräldrarnas skilda synsätt. Han säger då att han trivdes bäst hos mamma, men under senare år ändrar han sig och hävdar att han alltid hatat henne.

Samma år döms han för första gången. Brotten är stöld och skadegörelse.

Han uttrycker vid den här perioden starka rasistiska åsikter.

- Han sa ofta att han hatade invandrare, säger en person som fanns i kretsen kring honom under 1990-talet.

Samma uppgifter har polisen.

- Han höll på lite med VAM när han var yngre men det har han tagit avstånd från senare, säger en källa till Aftonbladet.

Inte långt därefter görs en personutredning av mannen. Då har han flera gånger misshandlat sin mamma med slag och stryptag och hotat henne till livet. Men de bor fortfarande tillsammans, och sina pengar får han från henne och från socialtjänsten.

Vid 24 års ålder flyttar han hem till sin pappa en kort tid men blir utslängd och är därefter inte längre välkommen. Han hämnas genom att flera gånger bryta sig in och stjäla mat, vin, kläder, freestyle och kontanter.

Pappan vädjar

Efter detta flyttar han runt till olika platser men har sällan fast adress. Pappan vädjar om att sonen ska få hjälp.

- Han är sjuk och behöver vård, säger pappan till polisen.

När 35-åringen vid senare personutredningar konfronteras med sin besvärliga skoltid blir han sluten och ibland hånfull.

"Han föraktar flockmentalitet och har valt sitt utanförskap."

Skillnaden mellan samhällets syn på 35-åringen och hur han ser på sig själv är enorm. I en personutredning beskriver han sig själv som en "självständig människa som intresserar sig för historia, samhällskunskap och matematik och som planerar att studera på internationell nivå".

Men de stora planerna förverkligas aldrig.

Det enda arbete han någonsin haft varade i tre dagar på ett militärt förråd.

"Det kunde vara han"

- Jag tror inte att han själv vet vad han vill med sitt liv, men han måste ha en sjuk hjärna. När jag hörde talas om detta blev jag rädd för att det kunde vara han, säger en person i hans närhet.

Under tiden på anstalt har han uppträtt hotfullt, arbetsvägrat och ansetts som rymningsbenägen på grund av mycket svåra anpassningsproblem. I en socialutredning säger han att han i första hand planerar att hålla sig undan för att slippa straffas för brotten mot sin mor. Han anser att det är outhärdligt i fängelse och tar hellre livet av sig än hamnar där igen.

Genom åren fortsätter han att terrorisera sin mamma. Hon vet aldrig när han plötsligt ska dyka upp, men hon fruktar varje tillfälle. Han är oberäknelig och aggressiv och klandrar henne för att hans liv rasat.

I går bad hon polisen om hjälp.

Innan sonen greps i Stockholm var hon rädd för att han skulle ringa på, och hon hämtades i hemmet av ett stort polisuppbåd.

- Hon är mycket rädd för honom och vill helst inte ha med honom att göra, säger en person till Aftonbladet.

Han är dömd för ett 50-tal brott och har nyligen kommit ut från ett fängelsestraff. Han beskrivs som psykiskt störd, känslokall, en person som reagerar med våld vid motgångar. Tidvis har han varit så våldsam att han förbjudits besöka sina egna föräldrar. Aftonbladet har kartlagt den 35-årige man som nu sitter anhållen misstänkt för att ha mördat Anna Lindh.

Annika Sohlander, Richard Aschberg, Camilla Norström, Anders Joahnsson, Lennart Håård