11 september-bedragare fick maximalt fängelsestraff

Köpte ny bil och betalade kontokortsskulder med pengar från välgörenhetsorganisationer

NYHETER

NEW YORK

En man i New York som försökt lura till sig pengar med hjälp av terrordåden i USA den 11 september 2001 har dömts till hårdast möjliga straff - mellan 11 och 33 års fängelse.

Enligt domen, som föll i tisdags, diktade den 54-årige mannen upp en son och hävdade därpå att denne hade omkommit i terroristattacken mot World Trade Center i New York. På så vis tillskansade han sig över 160000 dollar (1,28 miljoner kronor) från olika välgörenhetsorganisationer, sade domaren Ronald Zweibel.

Pengarna, som organisationer som Röda Korset betalade ut som hjälp till begravningskostnader och terapi, gick i stället till inköp av en ny bil och till att betala av kontokortsskulder.

Den dömde mannen, som redan har tolv barn, uppfann ett 13:e kallat ''Wilfred'' och komplett med förfalskade dokument, exempelvis en födelseattest från Guyana och resedokument som var svåra att kontrollera. Fyra av mannens äldre barn vittnade inför rätten om att ''Wilfred'' faktiskt fanns. De riskerar nu åtal för mened.

När domare Zweibel utmätte domen kallade han också den åtalade en man ''utan minsta moral''. Efter domen vidhöll den dömde via sina advokater att hans son var högst verklig och att han fortfarande lider känslomässigt av sin förlust.

En mängd snarlika bedrägerifall har uppdagats efter terrorattackerna för två år sedan. Flera stödfonder inrättades för hjälp åt de nästan 3000 dödsoffrens anhöriga och åt dem som förlorade sina företag när World Trade Center störtade samman.

TT-AFP