- EWK-priset är något väldigt bra

NYHETER

Grattis Leif Zetterling, 63, som har fått EWK-priset

Foto: Foto: BJÖRN ELGSTRAND

- Ja, det är man stolt över. Han är ju en fantastisk konstnär och satiriker, jag är väldigt imponerad av honom. Sen är han också världens mest prisbelönta satiriker. Han är väldigt stor internationellt. Så har man fått EWK-priset, då har man fått något väldigt bra.

"Genom att med sina bilder både roa och oroa publiken arbetar Zetterling i EWK:s anda", står det i motiveringen. Vill du oroa?

- Både och. Ambitionen är dels att roa, men också att peka på sånt som är tokigt och felaktigt, vare sig det drabbar hög eller låg. Jag är ju inte megafon för någon politisk åsikt utan det handlar om att peka ut allsköns dumheter, helst på ett roligt sätt.

Hur skapar du dina politiska teckningar?

- Jag läser tidningar, litteratur och facklitteratur. Då får jag stoff. Jag har ofta tre, fyra, fem varianter att välja på när jag ska göra teckningen.

Har politiken förändrats under de år du hållit på?

- Ja, den har blivit både ytligare och brutalare. Ta sista folkrörelsekampanjen - de kastade mest skit på varandra, det handlade inte så mycket om euron. Förr var man kanske lite mer seriös.

Får du mycket reaktioner på dina teckningar?

- Det är olika beroende på ämne. Man får inte skoja med muslimer, nynazister och tjocka. Det är de tabuämnen som väcker mest reaktioner. Men när jag retat makthavare vill de ofta köpa bilderna. Ju elakare det är desto hellre vill de ha dem. (skratt)

Skapar du något annat än

satirteckningar?

- Ja. Jag har ett förflutet som formgivare och illustratör. Jag har gjort 3 000 bokomslag. För sju år sedan gjorde jag en porträttbok och nu vill Henning Mankell att jag ska ge ut en ny. Så just nu sammanställer jag porträtt.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

- Att de löser mordet på Anna Lindh.

Joachim Kerpner