- Åsne har svart-målat min familj

Bokhandlaren i Kabul hotar med stämning

1 av 2
upprörd Shah Mohammad, ”Bokhandlaren i kabul”, är på besök i oslo med sin yngsta fry Suraya. han är upprörd över hur Åsne Seierstad porträtterat hans familj. I går möttes de båda första gången på ett och ett halvt år.
NYHETER

Den norska journalisten Åsne Seierstad gjorde succé med boken "Bokhandlaren i Kabul".

Nu är bokhandlaren i Oslo.

Han är på väg att stämma henne för ärekränkning.

I boken berättar Åsne Seierstad, 33, om bokhandlaren Shah Mohammad, 58, hans familj och hans kvinnor.

Den yngsta hustrun Suraya, 20, beskrivs i boken som dum och lat. Hon har nu rest med sin man till Oslo, och i förrgår kväll träffade de Åsne Seierstad på ett hotell för att prata om bråket.

- Mötet gick bra, men jag har inga starkare känslor för henne. Det är möjligt att hon tycker att jag är lat och dum, men nu har den dumma flickan kommit för att visa att Åsne är dum, säger Suraya via tolk till norska VG.

Bodde hos familjen

Det har gått mer än ett och ett halvt år sedan Åsne Seierstad flyttade in hos bokhandlarens familj i Afghanistans huvudstad Kabul.

Boken hon skrev om sina upplevelser har getts ut i 17 länder och bara i Sverige sålts i över 100 000 exemplar.

Men när den norska veckotidningen KK för en månad sedan såg till att huvudpersonen själv fick läsa boken tog vänskapen slut.

- Jag ska stämma henne och alla förläggare för ärekränkning och ryktesspridning, sa Shah Mohammad, som menar att mycket i boken är påhittat och att hon svartmålat hans familj.

Åsne Seierstad står fast vid att hon berättat sanningen. Men hon ångrar att hon inte lät bokhandlaren läsa manuset innan boken trycktes.

Mötet i tisdags kom till efter en inbjudan från Åsne Seierstads advokat. Det var första gången de träffades sedan hon lämnade Kabul i april förra året.

"Rädd och sliten"

Efteråt mötet sa Shah Mohammad att han tyckte Åsne såg rädd och sliten ut.

Med på mötet var också Åsne Seierstads pappa.

- Han bad mig hjälpa till att lösa krisen. Men jag tror tyvärr att det är för sent. Jag råder Åsne att vara modig och i fortsättningen hålla sig till sanningen, säger Shah Mohammad till VG.

Själv var Åsne Seierstad lättad när hon efteråt mötte pressen.

- Det var ett väldigt professionellt möte, som främst handlade om att han skulle få lägga fram sina synpunkter och önskemål, säger hon.

Hon vill inte berätta hur hon såg på synpunkterna, utan hänvisar till att tvisten nu ska lösas av hennes och bokhandlarens advokater.

Gunnar Svensson