Bush fruktar ny kandidat

Utmanaren Wesley Clark kan ifrågasätta ockupationen av Irak

NYHETER

Vita huset har hållit tummarna för att Wesley Clark inte skulle ställa upp.

I den fyrstjärnige generalen har George W Bush fått sin farligaste utmanare inför nästa års presidentval.

Clark kan göra vad ingen annan kan: utmana Bush i hans hjärtefråga.

Wesley Clark, 58, har inte varit medlem i demokratiska partiet i mer än två veckor. Ändå har Bush har all anledning att frukta sin tionde utmanare om presidentposten.

Den pensionerade generalen har den tilltalande egenskapen att vara icke-politiker – men har också alla de militära hedersbetygelser och den kompetens som president Bush saknar.

Purpurhjärtat och Silverstjärnan är minnen från Vietnamkriget där han blev sårad. Clark var kursetta på officersskolan West Point. I Sverige är han troligen mest känd som generalen som ledde Natos bombningar av Kosovo 1999.

Med sina militära meriter kan Clark med trovärdighet ifrågasätta Bushs sätt att sköta kriget mot terrorismen och ockupationen av Irak.

Ser ut som en svärmorsdröm

Clark har mycket annat som talar för honom. Han kommer från sydstaterna precis som de tre senaste demokratiska presidenterna. Trots hans kritik mot hur Irakkriget skötts står han politiskt i mitten. Han kan locka väljare från både höger och vänster. Att han ser ut som en svärmorsdröm ligger honom inte heller i fatet.

Trampade många på tårna

Under sin snabba karriär inom militären trampade han dock många på tårna. Belackarna hävdar att han har en auktoritär ledarstil och ett ohälsosamt stort självförtroende.

Helt avgörande för Wesley Clarks chanser är en annan fråga: pengar.

Tom kassakista

Eftersom han kastar sig in i kampanjen i elfte timmen för att få det demokratiska partiets nominering är hans kassakista nästan tom. Även om Clark redan är välkänd i stora kretsar kan ingen vinna primärvalen utan att satsa stora summor på reklam.

Clark tillkännagav sin nominering först i går men han har den senaste tiden knutit upp många tunga namn från Bill Clintons och Al Gores kampanjorganisation. Det kan kompensera hans på en gång största akilleshäl och tillgång: bristen på politisk erfarenhet.

Howard Dean har dominerat

Hittills är den relativt okände Howard Dean, före detta guvernör i Vermont, som dominerat det demokratiska fältet av utmanare.

Bush ser gärna Dean som utmanare. Han anses alltför radikal.

Clark är precis den motståndare som kan göra att Bush möter samma öde som sin far: en president som trots vunna krig inte blir omvald.

Bushs motståndare

Wolfgang Hansson