Polisen stoppade ambulansen

- skottskadad man avled

NYHETER

Polisen vägrade släppa fram ambulansen till den skottskadade mannen.

Även om grannarna intygade att gärningsmannen var avväpnad litade inte polisen på uppgifterna utan valde istället att säkra platsen på egen hand.

Några timmar senare avled den skjutne mannen.

Grannarna på en gård i Majorna i Göteborg hade gårdsfest den 23 augusti i år. Alla var på gott humör, man drack vin och mimade till ABBA och tiden flög iväg.

Vid tvåtiden på morgonen började en man i 40-årsåldern bete sig otrevligt och han ombads att lämna festen.

Det hela fick ett dramatiskt slut då mannen gick hem och återkom med ett vapen. Han sköt en av festdeltagarna med fyra skott i magen.

Avväpnade gärningsmannen

Festdeltagarna blev chockade men lyckades ändå avväpna gärningsmannen.

– Det är en granne som tar pistolen från mördaren och säkrar den. Mördaren sitter på asfalten och situationen är lugn, säger Erika von Weissenberg, en av festdeltagarna.

En annan granne ringer larmnumret 112 och berättar att man behöver en ambulans för att en person blivit skjuten, men att skytten är under kontroll och avväpnad.

Strax därefter kommer ambulansen. Festdeltagarna kan höra hur den stannar minst ett kvarter bort och panikartat börjar grannarna rusa ut på gatan för att vinka på ambulansen då man tror att den kört fel, berättar Erika von Weissenberg.

Ambulansen stoppas

Det rör sig dock inte om någon felkörning. Ambulansförarna får helt enkelt inte komma fram för polisen som väntar på förstärkning för att säkra brottsplatsen och försäkra sig om att skytten inte längre är beväpnad. Detta trots att grannarna och SOS Alarm samstämmigt intygat att man redan avväpnat mannen.

– Det var en massa poliser som ringat in kvarteret, men när vi sade att mördaren var avväpnad och att de skulle skicka in en ambulans var poliserna väldigt nonchiga och sade att vi skulle lämna dem i fred. De var väldigt otrevliga, säger Erika von Weissenberg.

Hon berättar att polisen inte ansåg att hon och hennes vänner var tillförlitliga då de befann sig i chock.

- Ändå fick vi vittna om folk som gick förbi. Polisen pekade på folk och frågade om det var mördaren och om det inte var det släppte de igenom personen. Då var vi tillförlitliga, det är hemskt konstigt, säger hon.

Förundersökning inledd

Under tiden försökte grannarna hålla liv i den skottskadade mannen genom att ge honom hjärt- och lungräddning med hjälp av instruktioner via telefon från larmoperatören.

Drygt 20 minuter efter ankomst släpps slutligen ambulansen in på gården. Mannen förs till Sahlgrenska sjukhuset där han sedan avlider.

Nu har polisen inlett en förundersökning för att ta reda på varför det tog så lång tid att säkra platsen och varför man inte litade på grannarnas uppgifter, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Polisen vill tills vidare inte kommentera händelsen.

Åsa Asplid