DNA-analysen klar

På fredag måste 35-åringen begäras häktad eller släppas fri

NYHETER

DNA-analysen på materialet från mordplatsen är färdig och har lämnats till spaningsledningen. På torsdagskvällen hölls nya förhör med 35-åringen.

På fredag måste överåklagare Agneta Blidberg avgöra om bevisen mot den misstänkte 35-åringen är tillräckligt starka för att begära honom häktad för mordet på Anna Lindh.

På torsdagskvällen hölls ett nytt förhör med den 35-åring som misstänks för mordet på Anna Lindh.

– Jag kan inte säga något om förhöret, säger mannens advokat Gunnar Falk till TT.

Falk säger vidare att han inte har några indikationer på att hans klient ska släppas under natten till fredag.

DNA-analys klar

På torsdagen blev också den DNA-analys klar som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har gjort på material från mordplatsen.

– Resultaten har kommit in till spaningsledningen nu på sena eftermiddagen, säger polistalesmannen Lars Grönskog till aftonbladet.se.

Polisen vill inte tala om vad som har analyserats och man är förtegen om vad SKL har kommit fram till.

Inte heller 35-åringens advokat, Gunnar Falk, har något att säga om DNA-analysen.

–Jag vet ingenting om detta och även om jag gjorde det så skulle jag inte få berätta någonting om det, säger han till TT sent på torsdagskvällen.

Häktas eller släppas fri?

Polisen fortsatte under torsdagskvällen utredningsarbetet i oförminskad styrka.

– Vi arbetar med vittnesförhör följer upp tips, även vad det gäller andra intressanta personer i den här utredningen, säger länspolismästarens presstalesman Stina Wessling till aftonbladet.se.

Senast klockan 12.00 på fredag måste överåklagare Agneta Blidberg begära den anhållne 35-årigen häktad.

Trots analysresultaten kan det ändå komma att dröja innan överåklagare Agneta Blidberg tar ställning till hur man ska göra.

– Hon kan ju avvakta till sista minuten i väntan på mer utredningsmaterial. Det är inget ovanligt, säger Lennart Thorin, pensionerad chef för våldsroteln i Stockholm, som bland annat ledde jakten på Lasermannen.

”Börja om från början”

Tystnaden kring utredningen är ett tecken på professionalism.

– Man släpper det som går att släppa utan att skada utredningen, säger Lennart Thorin.

Om polisen inte har lyckats säkra bevis som binder den misstänkte till mordplatsen innebär det ett bakslag.

– Om det skulle visa sig att 35-åringen inte har med det här att göra får man mer eller mindre börja om från början, säger Thorin.

Enligt spaningsledaren Leif Jennekvist har det hela tiden funnits ett flertal spår man har arbetat med parallellt – man har talat om ”fem högintressanta namn”.

– Det är så man ska jobba. Man skjuter inte in sig på ett enda spår om man är det minsta tveksam, då fortsätter man med alla andra tips och bearbetar dem, säger Lennart Thorin.

”NK-bilderna närmast värdelösa”

Polisen leddes till den nu anhållne 35-åringen via bilderna från övervakningskameror på varuhuset NK, där Anna Lindh mördades. Om han släpps skulle värdet av bilderna kraftigt minska.

– Då är de närmast värdelösa, om man inte får tag i någon annan som är väldigt lik NK-mannen. Men bilderna är förbrukade, säger Lennart Thorin.

– Det är ju möjligt att 35-åringen har varit på NK utan att ha med mordet att göra.

Kan ha rätt till ersättning

Om den man som nu misstänks för mordet på utrikesminister Anna Lindh skulle släppas har han rätt till ersättning från staten.

– Jag skulle kräva någonstans i trakterna kring 100.000 kronor, säger advokat Hanna Wiksten som biträdde den felaktigt morddömde hemvårdare Joy Rahman i skadeståndsprocessen mot svenska staten.

Praxis är att människor som har suttit frihetsberövade mer än 24 timmar utan laga grund har rätt till ersättning för psykiskt lidande och förlorad arbetsinkomst.

De första dagarna är ersättningen 1.500 kronor per dag, men det finns faktorer som kan göra att summan höjs.

– Justitiekanslern tar även hänsyn till om fallet har varit uppmärksammat i media och om det är ett bestialiskt brott. Båda de faktorerna stämmer in på det här fallet. En tredje faktor är om den frihetsberövade har mått väldigt dåligt under tiden han har suttit inlåst, säger Hanna Wiksten.

För att bevisa detta krävs dock intyg från läkare och personal på häktet.

Anders Thoresson