En kopia – av Lasermannen

Båda är charmiga, känslokalla lögnare

NYHETER

En ensamvarg fylld av egenkärlek. En mytoman som skryter vitt och brett om påhittade framgångar. Charmerande men känslokall.

Många har reagerat på likheterna mellan den mordmisstänkte 35-åringen och Lasermannen John Ausonius.

– Likheterna är slående, säger författaren Gellert Tamas, den ende som har intervjuat Lasermannen.

Foto: ROLF PETTERSON
35-åringen: Han är prydligt klädd och ljuger ihop historier om yrkesliv och studier, vill upprätthålla en fin fasad när han i själva verket försörjer sig på brott. Lasermannen gjorde likadant.   Lasermannen: John Ausonius ansåg att han var bättre och smartare än andra, men klarade inte ens gymnasiet. Han var högerextrem och hatisk mot invandrare. Allt stämmer in på 35-åringen.

Lasermannen och 35-åringen som misstänks ha mördat Anna Lindh har inte bara samma advokat, Gunnar Falk.

Deras personligheter påminner också om varandra, menar flera experter Aftonbladet talar med.

– 35-åringen påminner om Lasermannen. Men han påminner också om killen som sköt Reagan, om Lee Harvey Oswald och om många andra attentatsmän, säger Ulf Åsgård, en av Sveriges ledande experter på gärningsmannaprofiler.

Vilka gemensamma drag har de här personerna?

– De är verkligen avvikande personligheter. De lever ett mycket annorlunda liv, ett slags dubbelliv. De är mycket personlighetsstörda och har en oklar identitet. Den här gossen verkar ju trivas lika bra i huligankretsar som i mer högkulturella sammanhang, säger Ulf Åsgård.

Älskar inneställen

35-åringen och Lasermannen har en rad andra likheter:

”Tydliga likheter”

Gellert Tamas skrev den prisbelönta boken ”Lasermannen – en berättelse om Sverige”. Han anser att det finns tydliga likheter mellan den misstänkte 35-åringen och Ausonius.

– Det handlar om en ensam person som har svårigheter att nå kontakt med verkligheten och som lever i sin egen lilla värld. En person som inte ens har någon fast adress, men ändå anser sig vara överlägsen alla andra, säger Gellert Tamas.

– När han kommer i kontakt med den yttre världen där han de facto inte är lika stor, kan det gå fel.

”Kan inte jämföras”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har en avvikande uppfattning – om det nu skulle visa sig att 35-åringen är skyldig till mordet. Han menar att det inte går att jämföra Lindhs mördare med Lasermannen.

– Hur galen Lasermannen än var så planerade han sina brott.

– Den som mördade Anna Lindh verkar vara en vanlig småskurk som handlat i stundens ingivelse.

Så lika är de

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM