Första brottet: målade hakkors

”Han var öppet nynazist”

NYHETER

17 år gammal döms han för första gången sedan han målat hakkors på en pizzeria.

– Han var öppet nynazist och terroriserade mina föräldrar, säger sonen till pizzeriaägaren.

Som barn var den misstänkte mördaren liten till växten och otrygg. Personutredningarna berättar att mamman ofta jobbade sent, och att pappan var militär och många gånger på manövrar.

Sonen lämnades ofta ensam hemma. Skolarbetet blev eftersatt.

– Pappan kom aldrig på några föräldramöten, säger en lärare.

Samma kvinna och flera andra lärare vittnar också om att pappans militäriska läggning ibland avspeglas på sonen. En ungdomsassistent befarar tidigt att sonen fått rasistiska idéer.

Hans mamma är lika orolig. Hon berättar enligt kriminalvårdens noteringar att hon inser att hon är dålig på att ställa krav men tycker samtidigt att maken är alldeles för sträng. De har helt skilda åsikter om uppfostran. Speciellt när det gäller synen på invandrare.

Mamman vill att maken ska behålla sina åsikter för sig själv i stället för att påverka sonen. Men samtidigt tror hon uppgivet i en personutredningen om sonen att det redan är för sent.

Sommaren 1986 drar sonen runt i Huskvarna med sina kompisar och terroriserar invandrare.

Målade hakkors

– Han hatade invandrare och ropade alltid ”jävla svartskallar” när man mötte honom. Han slog sönder rutorna och klottrade och målade hakkors flera gånger på mina föräldrars pizzeria, säger en man som växte upp i Huskvarna.

En gång åkte han dit.

Med färgburken och penseln i handen togs han på bar gärning intill ett nymålat hakkors och dömdes till dagsböter för skadegörelse och stöld.

– Mest av allt hatade han myndigheter och regeringen för att invandrare släpptes in i Sverige.

En ungdomsassistent konstaterar att han som 18-åring verkar ha anammat samma negativa inställning till invandrare som sin pappa. Mamman vittnar i en polisanmälan om att sonen hotat att döda svartskallar i Jönköping.

Kallades Nasse

– Han var organiserad nazist under de här åren, säger en vän till den 35-åringen.

Efter händelsen med hakkorset slår en fältassistent i en personutredning larm om 35-åringens kalla och cyniska beteende.

– Har känsla av att han kan vara kapabel till mycket grövre handlingar, säger fältassistenten.

Invandrarhatet gör att 35-åringen får öknamnet Nasse av kamraterna. Det kallas han än i dag.

– Men han gled mer och mer ifrån det där nazistiska för sju-åtta år sedan och jag tror att han lämnat de där åsikterna helt, säger vännen.

Camilla Norström