Anhållne mannen greps med järnrör i fotbollsbråk

NYHETER

Den misstänkte 35-åringen är en fanatisk Djurgårdensupporter som sällan missar en match. Och han är beredd att gå till attack mot motståndarens supportrar.

För två år sedan greps han med ett järnrör.

35-åringens fotbollsintresse går tillbaka till ungdomsåren, Djurgården har alltid varit hans lag.

Men parallellt med fotbollen har 35-åringen odlat ett intresse för en våldsam läktarkultur. Han uppges de senaste åren ha varit med i flera fotbollsrelaterade slagsmål och där fått öknamnet Kamikaze.

Två gånger har han gripits av polis i samband med fotbollen, i Växjö 1995 och i Stockholm 2001.

Tog polisens blåljus

1995 reste han med en chartrad SL-buss till Växjö och en match mellan Öster och Djurgården. Men han fick aldrig se matchen – han var full.

Som hämnd skruvade han loss ett blåljus från en polisbil parkerad utanför arenan. Kort senare greps han och fördes till polisstationen i Växjö, där han senare på kvällen erkände stölden.

– Vi träffades på 10–15 matcher under en period. Då såg jag honom inte som våldsam. Han drack och blev full som vi andra, säger en person som var med i Växjö.

För två år sen, den 19 september 2001, greps 35-åringen på nytt. Denna gång för brott mot knivlagen.

Erkände till slut

AIK hade nyss besegrat Djurgården på Råsunda och 35-åringen följde med ett 20-tal Djurgårdensupportrar ut på stan för att söka upp AIK:are.

Han bar ett 35 cm långt järnrör gömt innanför kläderna när han greps.

Han vägrade först säga vem han var. Flera timmar senare, i ett förhör tidigt på morgonen, berättar han vem han var och erkände brottet.

– Jag kan inte gärna neka till att jag bar på röret. Men jag hade inte tänkt använda det. Jag hade det i preventivt syfte, sa han innan han släpptes fri.

Petter Ovander