Han festade med stulna kontokort

Så lurade 35-åringen alla på Stockholms innekrogar

Foto: LOTTE FERNVALL och MATS STRAND
dyra vanor Ingen anade att den nu mordmisstänkte 35-åringen finansierade sitt uteliv i Stockholm med med falska kontokort och bedrägerier. Koh Phangan och East var två av innekrogarna han blåste på pengar.
NYHETER

Bland överklassvännerna i Stockholm låtsades han ha obegränsade ekonomiska tillgångar och en lägenhet i Schweiz.

Men kontokorten var förfalskade.

Och när slantarna tröt vad det socialtjänsten och mamma som fick ställa upp.

Foto: PRIVAT
fest på krogen Trots att 35-åringen, här till vänster, saknat inkomster de senaste 13 åren har han hela tiden rört sig ledigt i Stockholms nattklubbsliv.

Mannen som är misstänkt för att ha mördat Anna Lindh har arbetat endast några få dagar under sitt vuxna liv. De senaste 13 åren har han tjänat noll kronor om året. Han har betalningsanmärkningar och skulder till kronofogdemyndigheten.

Ändå har han lyckats platsa på innekrogarna i Stockholm. Klädseln har varit korrekt. Fasaden oklanderlig.

Vad ingen visste var att han tjänade sitt dagliga bröd på bedrägerier, stölder och snatterier. Att kontokorten var förfalskade eller stulna.

Hotade döda vakter

Taxibolag, affärer, mobiltelefonbolag, bibliotek, elaffärer och restauranger har gång på gång blivit blåsta på sina notor av 35-åringen.

En gång kunde han knytas till ett bedrägeri El-Giganten i Stockholm tack vare kameraövervakning och en lång härva nystades därefter upp. Den gången dömdes han till sitt längsta fängelsestraff hittills – åtta månader för grovt bedrägeri, häleri och urkundsförfalskning. Vid flera tillfällen då polisen gripit honom har han haft bankkort utställda i olika personers namn – personer som blivit bestulna.

Deras spärrade kort har bekostat helkvällarna på nattklubbar genom att 35-åringen lämnat in korten i baren, druckit friskt och sedan försökt smita när kvällen tagit slut.

Vakter och barpersonal som kommit på honom har hotats till livet. Efter det dömde Stockholms tingsrätt honom till fängelse för bedrägeri, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

För polisen hittar han på olika identiteter, säger att han lever på sparat kapital och att han bara är i Sverige på kort besök eftersom han egentligen bor i Schweiz.

I själva verket saknar han sedan flera år bostad.

Stal från mamman

En period har han lägenhet genom socialtjänstens försorg och då och då lämnar 35-åringen Stockholm för att resa hem till barndomsstaden och kvittera ut socialbidrag.

En gång passade han på att stjäla en väska av en kvinna på socialkontoret samtidigt som han ansökte om ekonomiskt bistånd.

Ibland när plånboken är tom är det mamman som tvingas ”låna” ut pengar. Lån som aldrig betalas tillbaka.

Vid ett tillfälle polisanmäler hon sonen för att ha stulit 1 600 kronor ur hennes handväska vid samma period som han misshandlat henne.

Han döms för stöld och misshandel. Andra gånger ställer mamman upp ”frivilligt” på grund rädsla.

Ibland ringer en flickvän till sonen och säger att han är skyldig henne pengar och ber mamman betala i hans ställe.

Flera gånger har 35-åringen dessutom brutit sig in hos sin pappa och stulit mat, kläder och vin.

Camilla Norström