Så ska Anna Lindh hedras på fredag

Hennes favoritmusik präglar minnesstunden

1 av 5 | Foto: ulf höjer
inte bara kollega Statsminister Göran Persson sörjer utrikesministern både som kollega och vän. Hans tal kommer därför att vara både politiskt och personligt.
NYHETER

Eva Dahlgren sjunger och skådespelaren Stina Ekblad läser en dikt.

Så ska Anna Lindhs minne hedras i morgon.

Däremot har USA:s utrikesminister Colin Powell lämnat återbud.

1 300 inbjudna gäster samlas i morgon i Stockholms stadshus för att hedra minnet av Anna Lindh. Toppolitiker från hela världen, kungafamiljen och Anna Lindhs närmaste, maken Bo Holmberg och sönerna Filip, 9, och David, 13.

- All planering är gjord utifrån den sorts musik som Anna tyckte om. Familjen har varit med och bestämt programmet. Det är viktigt att de närmaste känner att det blir ett fint avsked, säger Anna Forsberg, presschef hos socialdemokraterna.

Göran Persson håller det första talet. Han talar både som vän, statsminister och arbetskamrat.

- Han representerar inte en del av hennes värld utan hela, därför kommer han att tala om både det politiska och personliga, säger Anneli Toresson Stridsberg, talskrivare.

Personlig Pekgul

Även EU:s utrikeskommissionär Chris Patten kommer att hedra Anna Lindh med ett tal. Han riktar in sig på hennes insatser för EU.

Mest personligt kommer den mycket nära vännen, s-kvinnornas ordförande Nalin Pekguls tal att bli. Hon är den som stöttat familjen hemma i Nyköping sedan mordet.

USA:s utrikesminister Colin Powell var vän med Anna Lindh och hade tänkt att hålla ett personligt tal – men har nu lämnat återbud.

– Mina tankar är med Anna Lindhs familj, vänner och kollegor. Jag hade hoppats kunna vara med och hedra hennes minne. Annas framgångar som en nationell och internationell ledare och minnet av henne som vän förtjänar de bästa hyllningar från oss alla, säger Powell i ett uttalande.

USA-ambassadören Charles Heimbold kommer nu att representera Powell vid minneshögtiden.

Orkan är orsaken

Beskedet om Powells återbud kom på torsdagseftermiddagen från socialdemokratiska partiets informationsavdelning, enligt Göteborgs-Postens nätupplaga.

Orsaken till återbudet är den rådande vädersituationen i östra USA där orkanen Isabel är på väg in över östkusten.

Anna Lindhs favoritartist Eva Dahlgren fick redan i förra veckan möjlighet att hedra utrikesministern vid minnesstunden på Sergels Torg. I morgon sjunger hon även i Stadshuset.

Operasångerskan Anne Sofie von Otter ska också framföra ett stycke. Dirigent är Esa Pekka Salonen. Han leder delar av Radiosymfonikerna.

Dramatens Stina Ekblad läser dikten Fåglarna av den finlandssvenska poeten Solveig von Schoultz. Hon fick frågan för ett par dagar sedan.

- Jag känner mig både hedrad och allvarsam. Jag har säkert läst tusen dikter sedan jag blev tillfrågad, men kände direkt att den här var rätt. Den handlar om att hon var en fågel som flög först, säger Stina Ekblad.

Direktsänds i tv

Redan i kväll börjar de internationella gästerna att strömma in till Stockholm.

Landshövding Mats Hellström har mottagning på Tessinska palatset för gäster från socialdemokraternas syster- och broderorganisationer runt om i världen. Värd är tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

Ceremonin direktsänds i SVT mellan 10.50 och 12.30. Programledare är Lars Adaktusson.

Efter ceremonin är samtliga 350 utländska gäster inbjudna till en buffetlunch på utrikesdepartementet.

Regeringskansliet flaggar på halv stång från klockan 11.00 i morgon till 15.00 på lördag då den privata begravningen ska vara avslutad. Begravningen sker i kretsen av de närmaste.

Läses av Stina Ekblad

Elisabeth Lindham, Jessica Ritzén, Nicklas Hermansson