Mobbad flicka får 150000 i skadestånd

- men Umeå kommun erkänner inte att man gjort något fel

NYHETER

UMEÅ

Umeå kommun betalar ersättning till den flicka som mobbats i Sävar skola utanför staden.

Det innebär inte att kommunen erkänner någon skuld till mobbningen. Den slipper däremot rättegången där flickan stämt kommunen på skadestånd.

Enligt ett pressmeddelande har kommunen genom sitt försäkringsbolaget beslutat betala 150 000 kronor till henne, en ersättning som ska täcka hennes kostnader med anledning av skadeståndsärendet.

Det betyder att den planerade rättegången mot Umeå kommun om skadestånd för mobbning inte blir av och med förlikningsavtalet är den juridiska processen avslutad.

Erkänner ingen skuld

- Var och en får tolka detta som de vill. Jag tycker inte att man kan säga att kommunen erkänner sin skuld i det här fallet, säger Mikael Berglund, ordförande i kommunens gymnasie- och utbildningsnämnd, till TT.

- Man kan konstatera att allt inte fungerade bra på skolan. Men det behöver inte vara så att någon är uppsåtligen oaktsam för att något ska bli fel. Det viktiga är nu att flickan vet att det inte var hennes fel och att hon kan börja titta framåt, säger Berglund.

I pressmeddelandet skriver flickan:

"Nu är jag mycket piggare. Jag har börjat i skolan, träffat nya vänner, och känner att jag håller på att ordna upp mitt liv. Jag vill tacka för allt stöd jag fått från så många människor. Breven, telefonsamtalen, presenterna och besöken har betytt oerhört mycket för mig".

Duschades

Trakasserierna började 1998 då flickan gick i grundskolans sjunde klass. Hon fick bland annat vid fem tillfällen föras från skolan i ambulans efter ha skadats av skolkamrater. På 15-årsdagen duschades hon med kläderna på innan hon släpades ut i snön på skolgården och låstes ute i 16-gradig kyla. Sedan mobbningen stoppats fick hon behandling på rehabiliteringshem för sina fysiska skador med kramper och svårigheter att gå.

Flickans advokater, Lena Isaksson och Ulf Holst, betecknade det som hände på skolan som mobbning. Men kommunens advokat Annika Gustavsson ansåg att det rörde sig om olyckshändelser. Gustavsson företrädde med framgång Grums kommun i ett annat omtalat mobbningsfall, av Johanna Rosenqvist under hennes skoltid.

TT