Jagad - av en psyksjuk

Victoria är hård- bevakad av Säpo

Foto: UFFE NYLÉN
Bevakad av säpo och polisen Säkerhetspådraget var massivt när Victoria besökte Gunnebo slott i Mölndal igår. En Säpo-vakt, till vänster, höll sig ständigt tätt intill kronprinsessan medan den lokala ordningspolisen höll åskådare och press på avstånd. Det är speciellt en psykiskt sjuk 37-årig man som oroar polisen och säkerhetspolisen. Mannen, som enligt polisen har fantasier om sig och kronprinsessan, har förföljt Victoria länge.
NYHETER

BORÅS

Kronprinsessan Victoria förföljs av en psykiskt störd 37-årig man.

Under sin resa i Västergötland hårdbevakas hon nu av både Säpo och civilklädd polis.

- Det finns alltid en risk att någon gör samma sak som mot Anna Lindh, säger polisens insatschef Tommy Johannesson.

Kronprinsessan Victoria, 26, befinner sig i Västergötland där hon under två dagar besöker bland annat högskolan i Borås, Nääs slott och Alingsås kommun.

Men kronprinsessan är utsatt.

Aftonbladet kan i dag avslöja att hon förföljs av en psykiskt sjuk 37-årig man som under lång tid har visat ett onormalt intresse för Victoria.

Säpo informerade tidigt polismyndigheten i Västra Götalands län om att mannen kan vara en säkerhetsfara för kronprinsessan.

"Har fantasier"

- Det är en psykstörd galning vi har att göra med. Han har tydligen fantasier om sig och kronprinsessan. Vi vill inte att han ska komma i närheten av Victoria, säger en poliskälla.

Dessutom finns enligt polisen fyra andra personer - alla bosatta inom länet - som även de uppges ha ett "sjukligt intresse för medlemmar av kungafamiljen, speciellt Victoria".

- Det stämmer att vi har en del galningar som har ett överdrivet intresse för kungafamiljen. Med tanke på Anna Lindh-mordet vidtar vi naturligtvis säkerhetsåtgärder. Det finns ju en viss smittorisk, säger insatschefen Tommy Johannesson.

Stort pådrag

Polismyndigheten i Västra Götalands län gör nu allt för att skydda kronprinsessan. Säkerhetspådraget är större än det tidigare har varit när Victoria reser inom landet.

Polisen har med sig bilder på de fem aktuella personerna.

Ett tiotal ordningspoliser finns i ständig beredskap utanför byggnaderna där Victoria finns.

Säpo har kallat in extra livvakter. Två av dem finns ständigt i kronprinsessans närhet.

Civilklädda poliser spanar efter eventuella farliga personer i folkmassorna.

"Inga hot"

Klas Friberg, polismästare i Västra Götalands län, bekräftar att de har informerats av Säpo om personerna.

- Att det finns de som har ett intresse för delar av kungafamiljen är riktigt. Vi har däremot inte fått några hot, säger Friberg.

Daniel Nyhlén