"Den är på väg mot vårt håll"

Borgmästaren i Washington D.C varnar för Isabel

NYHETER

NEW YORK

638 000 hushåll utan ström, översvämningar, stängda flygplatser, skador för miljoner dollar.

Orkanen Isabel har nått USA:s östkust.

- Herregud! Jag blåser av gatan, säger en man och dras iväg i den hårda vinden.

Foto: AP
Kategori 2-orkan President George Bush har lämnat Vita huset, kongressen är stängd och lokaltrafiken har ställts in i huvudstaden. Här drar orkanen fram över Avalon.

Orkanen Isabel var i natt på väg från delstaterna North Carolina och Virginia upp emot Washington, D.C.

President George Bush har lämnat Vita huset, kongressen är stängd och lokaltrafiken har ställts in i huvudstaden.

- Den är stor. Den är ful. Det är en rejäl storm och den är på väg åt vårt håll, säger Washingtons borgmästare Anthony Williams.

Det svenska damlandslaget i fotboll satt i natt i Washington och väntade på besked om hur de ska kunna träna inför fotbolls-VM de kommande dagarna.

Längre söderut blåste i natt, svensk tid, folk boktavligt talat av gatorna. Vindhastigheten uppgick till cirka 160 kilometer i timmen.

Orkanen Isabel har rört sig från södra Atlanten upp mot USA den senaste veckan. Vindhastigheterna har ökat och minskat medan östkusten förberett sig inför ankomsten.

Beredda på katastrof

Åtta delstater har katastrofberedskap.

- Vi har förberett oss så gott vi kan. Vi uppmanar folk att söka skydd och följer händelseutvecklingen, säger president Bush från Camp David.

Isabel var i natt klassad som en "kategori 2"-orkan - värre finns alltså, men vindhastigheten är inte enbart det avgörande.

- Skadornas storlek avgörs av vilken väg orkanen tar och hur mycket översvämningar som följer i dess spår, säger meteorologen Jim Kosek.

I natt varnades för stormvindar i New York - som ligger tiotals mil från Isabels förväntade bana - på grund av Manhattans skyskrapor som fungerar som vindtunnlar.

New York drabbas

Invånarna uppmanades till försiktighet medan Isabells vindar började piska New York-gatorna.

- Vindstyrkan både ökar och minskar just nu, säger CNN:s meteorolog Orleon Sidney.

- Minskar den i styrka kan det bli mer regn. Det värsta kan fortfarande vara framför oss.

I North Carolina orsakade orkanen översvämmade kuster och 140 000 personer evakuerades. I Virginia blåste tak av husen och elförsörjningen var försvunnen för minst 637 000 hushåll. Nästan 2 000 flygningar inställdes.

Fredrik Virtanen