Våldsamma strider i Irak

Tre döda i natt - 76 har dött sedan krigsslutet

NYHETER

NEW YORK

Tre amerikanska soldater dödades och två skadades i ett bakhåll i Irak i natt.

Tidigare i går utspelades flera våldsamma eldstrider nära Saddam Husseins födelsestad Tikrit.

USA ska nu be FN om stöd för att lösa kaoset i Irak.

Foto: GETTY IMAGES
USA BER FN OM HJÄLP Trots att kriget i Irak officiellt avslutades i maj pågår fortfarande våldsamma strider. Här är resterna av en utbränd amerikansk lastbil som attackerades i går.

De tre dödsfallen i natt innebär att 76 amerikanska soldater dött i Irak sedan president George W Bush förklarade att striderna var över den 1 maj.

Bakhållet ägde rum några timmar efter att president Bush sagt att han inte förväntar sig att FN ska klubba igenom en ny resolution som hörsammar USA:s begäran om hjälp i Irak.

George W Bush säger att säkerhetsrådet knappast kommer att ta upp frågan innan han närvarar vid FN:s generalförsamling i New York nästa vecka.

- Nej. Det tror jag inte, svarar Bush vid en presskonferens i Camp David.

Läget kan förvärras

Den säkerhetspolitiska rådgivaren Condoleezza Rice säger att generalförsamlingens möte, där Anna Lindh skulle ha närvarat, kan bli ett tillfälle för att "laga de broar" som brast mellan länderna vid den bittra debatten inför Irak-kriget.

Två av de starkaste, och mäktigaste, opponenterna till kriget, Frankrike och Tyskland, har uttryckt oro för att läget ytterligare kommer att förvärras ytterligare i Irak.

"Irakierna bör styra"

Länderna ser helst att den politiska makten lämnas över till irakierna själva.

- De bör få makten inom månader, inte år, säger Jacques Chirac enligt Reuters.

Gerhard Schröder säger att Tyskland gärna hjälpter till att träna irakiska soldater - och om det löftet infrias tänker även Chirac initiera liknande initiativ, säger han.

Gemensam FN-aktion

Mediauppgifter i USA säger också att FN:s generalsekreterare Kofi Annan vill se en gemensam FN-aktion i Irak.

Men fram till generalförsamlingens möte lär läget var detsamma i Irak. På flera andra platser i landet rapporterades stridigheter, demonstrationer och andra skärmytslingar i går.

Fredrik Virtanen