Mobbades - nu får hon 150 000

NYHETER

Lina Olofsson, 18, som mobbades svårt i högstadiet, har fått 150 000 kronor i ersättning av Umeå kommun.

Vad kommunen har gjort sig skyldig till är inte utrett, men Lina Olofsson är glad att slippa rättegång.

Foto: ANDERS CARLSSON
TRAKASSERAD OCH HOTAD Lina Olofsson, 18, mobbades svårt under högstadiet. Flera gånger fick hon hämtas med ambulans.

Trakasserierna började när Lina Olofsson började i sjuan på Sävar skola 1998. Flera gånger fick hon hjärnskakning av knuffarna och slagen och fick lämna skolan i ambulans.

Fick kramper

Efter två år, i december 2000, riktade Skolverket allvarlig kritik mot Umeå kommun för att inte ha agerat mot den kränkande behandlingen.

Samtidigt slutade Lina Olofsson helt att gå till skolan. Hon fick diagnosen posttraumatisk stress.

- När jag var som sämst kunde jag bara sitta upp i 15 sekunder innan jag fick kramper och blev medvetslös, berättar Lina Olofsson.

Förra sommaren lades hon in på ett rehabiliteringscenter. Där stannade hon till midsommar i år. Under året har hon fått träning i att gå och hjälp att öka i vikt.

"Känts hopplöst"

- Det har varit oerhört jobbigt och känts hopplöst ibland, men nu vill jag fortsätta kämpa. Jag har börjat musiklinjen och är tre år äldre än alla andra, men jag har det jättebra, säger hon.

Förra hösten stämde Lina Olofssons familj Umeå kommun. Men det blir ingen rättegång.

Förlikning

Parterna har i stället träffat ett förlikningsavtal. Det går ut på att kommunens försäkringsbolag betalar en ersättning på 150 000 kronor för kostnaderna för Linas vård. Något skadestånd är det inte frågan om och skuldfrågan kommer aldrig att bli avgjord.

Duschad i kallvatten

Helena Löfving

ARTIKELN HANDLAR OM