Fotograf jagades av 35-åringen

- Jävla svin, jag ska visa dig!

1 av 2 | Foto: PATRIK PERSSON
GREPS För tre år sedan var 35-åringen i Malmö för att se matchen mellan Djurgården och Malmö FF. Före matchen var han på en pub tillsammans med andra djurgårdare där en av dem kastade en flaska på en piketbuss. Personen greps och Patrick Persson fotograferade händelsen. Fansen skrek då glåpord och förföljde Patrick när han skulle gå. Den misstänkte mannen slog honom i ryggen och försökte sparka honom. Bilden på 35-åringen togs när han senare greps av polis.
NYHETER

MALMÖ

Fotografen Patrick Persson jagades av mannen som är misstänkt för mordet på Anna Lindh.

- Jävla svin, jag ska visa dig! skrek han och slog mig i ryggen, berättar Patrick Persson.

Det är tre år sedan 35-åringen var i Malmö för att se Djurgården spela fotboll mot Malmö FF.

Före matchen satt han på en pub på Södra Förstadsgatan tillsammans med ett stort gäng andra Djurgårdsfans.

- Jag satt ett 50-tal meter därifrån. Ett hundratal djurgårdare festade högljutt både inne på puben och på uteserveringen, berättar Patrick Persson som är frilansfotograf.

Kastade en flaska

När polisens piketbuss passerade kastade någon en flaska mot poliserna.

- Jag tog några bilder när poliserna grep mannen. Fansen skrek då glåpord efter mig.

När Patrick Persson skulle lämna platsen blev han förföljd av ett tiotal personer från puben.

- De jagade mig och efter ett hundratal meter var de bara två kvar. Den nu misstänkte mannen slog mig i ryggen och försökte sparka mig.

Plötsligt försvann mannen in i en bokhandel där han greps sedan personalen larmat polisen. Hans kamrat fortsatte jakten på Patrick.

- Han slog mig i ryggen, på låren och höften. "Där fick du, din jävel", skrek han innan han försvann.

Sparkades i nacken

Patrick Persson hann sedan ta bilder på när den nu mordmisstänkte 35-åringen greps vid bokhandeln.

Senare på kvällen var Patrick Persson vid Stadion för att ta bilder i samband med matchen. Då dök 35-åringens kamrat åter upp och sparkade Patrick i nacken så att han föll omkull. Gärningsmannen greps omedelbart.

Släpptes kvart i tre

Två gånger under kvällen och natten förhördes 35-åringen av polisen. Han var då misstänkt för stöld, förmodligen i bokhandeln. Han släpptes kvart i tre på natten.

Först senare konstaterades, bland annat med hjälp av Patrick Perssons bilder och polisens egen videoupptagning utanför puben, att även han deltagit i misshandeln.

Men då var han redan försvunnen.

Svår att nå

Drygt tre månader senare skrev utredaren Jan Ohlin vid Malmöpolisen i ett pm att 35-åringen var identifierad men att han var svår att nå eftersom han saknade fast adress i landet. Det fanns en poste restante-adress i Stockholm men trots att polisen skrivit dit hade mannen inte hört av sig.

Jan Ohlin skrev i sitt pm att han dessutom varit i kontakt med mannens mor, far och bror samt de sociala myndigheterna i Jönköping - men ingen visste var mannen bodde.

Därför åtalades aldrig 35-åringen. Hans kamrat däremot dömdes för misshandel av Patrick Persson.

Pelle Tagesson