”Det krävs inte så mycket vid ett grovt brott”

35-åringen begärs skyddshäktad idag

NYHETER

Klockan 15 startar häktningsförhandlingarna mot mannen som misstänks ha mördat utrikesminister Anna Lindh.

Räcker inte bevisen måste 35-åringen släppas fri.

Misstanken är fortfarande lägsta möjlig på skalan. Han är fortfarande skäligen misstänkt, och åklagaren har begärt en så kallad utredningshäktning.

Det innebär att chefsåklagare Krister Petersson vill att 35-åringen häktas med motiveringen att mannen annars skulle kunna ”genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra sakens utredning”.

Klockan 15 börjar förhandlingarna i Stockholms tingsrätt.

Tidsbegränsad häktning

- En utredningshäktning innebär egentligen bara två saker, säger advokat Peter Althin.

- Dels är den tidsbegränsad till bara en vecka jämfört med två. Under den tiden måste åklagaren dessutom få in ytterligare bevis och höja graden av misstanke.

Möjligheterna att åklagaren lyckas få 35-åringen häktad bedömer Peter Althin som ganska goda trots den svaga misstanken.

- Det här är på mycket låg nivå. Men enligt min erfarenhet krävs det inte så mycket när det gäller ett så här grovt brott.

Polisen förtegen om DNA-analysen

Polisen har hittills varit mycket förtegen om resultatet av den DNA-analys som gjorts på en keps som hittats i närheten av brottsplatsen.

- Det enda jag kan tänka mig är att det nu inte finns någon koppling - eller en koppling som kan peka på att den anhållne mannen haft ett klädesplagg, men inte något som med automatik knyter honom till själva brottsplatsen, säger Peter Althin.

Om knappt sex veckor väntas en mycket avancerad analys av DNA-spår och andra eventuella bevis på mordvapnet. Den analysen görs i Storbritannien.

Om 35-åringen inte häktas under fredagen måste han släppas fri, även om misstankarna kvarstår.

Det finns inga möjligheter att vänta på svar från den brittiska analysen.

- Hur polisen i praktiken gör då vet jag inte, säger Peter Althin.

- Det man möjligen har som alternativ är att säga att han inte är avförd från utredningen och eventuellt hålla ett öga på honom ändå.

Caroline Olsson