Misstänkte 35-åringen häktad

Polisen har ytterligare en vecka på sig att samla bevis

NYHETER

Den misstänkte 35-åringen leddes in i rätten med huvudet gömt i en gul häktesfilt.

Efter en lång förhandling beslutade rätten att mannen ska häktas – skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Nu stannar han i cellen en vecka till.

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
– Jag är inte särskilt imponerad över det som lagts fram, sa 35-åringen advokat Gunnar Falk till ett massivt massmediauppbåd efter förhandlingen.

35-åringens advokat Gunnar Falk sa direkt efteråt att han inte var förvånad över beslutet. Han är inte heller imponerad av bevisen.

- Bevisen är svaga. De håller inte. Om man inte får fram mer till på fredag så släpps han, säger advokat Falk.

Den misstänkte 35-åringen leddes in direkt från Kronobergshäktet till säkerhetssalen. Han fördes in omringad av fyra häktesvakter och hade ett gult täcke över ansiktet och överkroppen.

Mannen uppges må mycket dåligt och hans huvud var nedböjt under filten.

Chefsåklagare Krister Petersson sa att det finns en risk för att 35-åringen skulle avvika, undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen om han inte häktas. Dessutom vill åklagarna att rätten ska ålägga 35-åringen restriktioner i häktet.

– Min klient bestrider alla uppgifter, sa mannens försvarare Gunnar Falk när anklagelsen om mordet på Anna Lindh riktades mot 35-åringen.

Säkerhetsarrangemang

Säkerhetsarrangemanget var rigoröst. Alla åhörare tvingades gå genom en metalldetektor, väskor genomsöktes och sprejflaskor och annat testades.

Medieintresset var dessutom enormt och förhandlingarna började drygt 40 minuter sent, eftersom det tog tid att få in det 50-talet reportrarna och de lika många fotograferna.

Rätten beslutade – som väntat – att häktningsförhandlingarna skulle hållas bakom låsta dörrar. Och den öppna delen av förhandlingarna blev bara två minuter kort – innan alla skickades ut igen.

Den slutna delen där åklagaren presenterade sin bevisning- tog en och en halv timme. Den långa förhandlingen tyder på att åklagaren hade en tuff uppgift, men rätten ansåg till slut att bevisen räckte.

35-åringen häktades – skäligen misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Skäligen misstänkt

Överåklagare Agneta Blidberg lämnade i förmiddags in sin begäran om att 35-åringen ska häktas. Hon valde då den lägre misstankegraden, som brukar kallas utredningshäktning.

– Jag är inte överraskad. Och jag kan ha förståelse för att åklagaren vill ha mer tid på sig att samla in bevis, sa mannens advokat Gunnar Falk till Aftonbladet innan förhandlingarna.

Efter tre dagars bevissamling tror polis och åklagare fortfarande att man hittat Anna Lindhs mördare och kan nu fortsätta utredningen mot mannen.

– Utredarna har skaffat sig andrum, säger Lennart Thorin, tidigare chef för våldsroteln i Stockholm.

Häktningsbeslutet betyder att 35-åringen hålls kvar ytterligare en vecka på Kronobergshäktet.

– Om en vecka gäller det att man har skakat fram mer bevis, säger Lennart Thorin.

Nekar till brott

Den misstänkte 35-åringen nekar själv till att ha utfört dådet. Hans advokat Gunnar Falk har tidigare berättat att han mår dåligt av att ha utpekats för mordet på Anna Lindh.

Polisen fattade tidigt intresse för mannen. I söndags eller måndags blev hans namn högaktuellt och på måndagskvällen beslutade åklagaren att anhålla 35-åringen i sin frånvaro.

Ett dygn senare greps han på en pub vid fotbollsarenan Råsunda i Solna.

I går på torsdagen fick polisen svar på det kanske viktigaste spåret – den första DNA-analysen lämnades från Statens kriminaltekniska laboratorium. Polisen vill dock inte kommentera vad man hittat.

Vill ha mer tips

Spaningsledningen meddelar att arbetet med övriga spår fortsätter som tidigare. Man ber också om mer tips från NK och området utanför.

Polisens tipstelefon har nummer 020-260 270 eller 08-401 04 00.

Mattias Lundell, Jens Kärrman, Simone Söderhjelm, Anna Hjalmarsson, Caroline Olsson, Fredrik Lindén, Leif-Åke Josefsson