”Bevisningen kan ändå ha stärkts”

Erfaren Palmeutredare om spaningsläget

NYHETER

Häktad på den lägre graden av misstanke.

Men bevisningen mot 35-åringen kan ändå ha stärkts och då bevittnar vi ett taktiskt spel av åklagaren, säger en erfaren Palmeutredare till TT.

Ingemar Krusell, pensionerad kriminalkommissarie och tidigare biträdande spaningsledare i Palmeutredningen, var säker på att 35-åringen skulle häktas. Hans bedömning är att förundersökningsledaren, biträdande överåklagare Agneta Blidberg, redan på fredagen kunde ha yrkat på sannolika skäl, den högre graden av misstanke.

Nu blev 35-åringen häktad på skälig grund. Åklagaren hade inte yrkat på något annat.

Denna så kallade utredningshäktning ger polis och åklagare en vecka på sig att bättra på bevisningen. Vid nästa häktningsförhandling krävs sannolika skäl, man kan inte omhäktas som bara skäligen misstänkt.

Sparade bevis

- Bevisningen kan ha stärkts, men åklagaren ville inte åberopa den i nuläget för då måste bevisningen dukas upp inför den misstänkte och dennes advokat, säger Ingemar Krusell.

DNA-analysen av kepsen som hittades efter mördarens förmodade flyktväg är inte känd. Även om det fanns DNA från 35-åringen i kepsen, är det ingen omständighet som åklagaren måste redovisa redan i det här skedet. Ingemar Krusell skulle inte bli förvånad om åklagaren av taktiska skäl valt att inte lägga fram DNA-bevis än.

- Jag vet hur ofta vi bemödade oss med att hålla inne så mycket av bevisningen som möjligt. Man vill inte duka upp mer än vad som räcker till en häktning, säger han.

- Det tillhör sällsyntheterna att man drar in DNA redan på häktningsstadiet. Man borde redan ha så mycket vittnesbevisning att det inte behövs någon teknisk bevisning vid häktningen.

DNA-svar dröjer

DNA-analysen av mordvapnet, en morakniv, tar flera veckor att få fram från ett brittiskt expertlaboratorium. Polisen hoppas att analysen ska binda 35-åringen till kniven, men svaret hinner inte komma före en ny häktningsförhandling.

TT: Kan åklagaren komma upp i sannolika skäl utan teknisk bevisning i form av DNA?

- Ja, definitivt. Jag tror att den viktigaste biten är vittnessambanden, att ha en kedja av vittnen som kan knyta ihop mannen på NK-filmen med mannen som försvinner från brottsplatsen.

-?Nu kan polisen arbeta vidare jämförelsevis lugnt. Under veckan tror jag att polisen förstärker och får fram sambandet.

- Det ser mycket bra ut. Jag tror absolut att mordet är på väg att klaras upp, säger Ingemar Krusell som uppskattar att polisen nu till 70-80 procent koncentrerar sig på 35-åringen:

- Men man får inte ge advokaterna argumentet att deras klient är dömd på förhand, utan det är väldigt viktigt att polisen fortsätter att också undersöka andra spår.

Lars Pedersen/TT