Mordkvällen - då festade 35-åringen

Aftonbladet granskar: socialt beteende, alibi, förhör

1 av 4
NYHETER

35-åringen nekar till brott och har inte försökt gömma sig.

Mordkvällen var han ute och festade med kompisar.

När han greps var det under en fotbollsmatch på Råsunda - bland massor av poliser.

Om 35-åringen är den efterlyste mördaren är hans beteende de senaste dagarna minst sagt märkligt. Samtidigt som han fått sin bild publicerad i medier över hela världen har han rört sig fritt, gått på fotbollsmatcher och konserter och umgåtts med sina kompisar.

De har vittnat om att han betett sig som vanligt och varit på gott humör.

Kan vara kittlande

Ingenting tyder på att han försökt gömma sig.

Hans agerande kan betyda två saker. För en psykopat kan det vara kittlande att befinna sig bland en massa poliser samtidigt som man är eftersökt. Ett annat psykopatiskt drag är att tro att man är osårbar.

- Om han är skyldig kan det vara ett utslag av hans känsla av att man inte kan nå honom, att han är större och bättre än alla andra och att han har en grandios självuppfattning, säger Ulf Åsgård, ledande expert på gärningsmannaprofiler.

Den beskrivningen stämmer väl in på 35-åringen, som i psykiska profiler beskrivits som en narcissistisk enstöring med stark självbild. Det finns mördare som kan förtränga vad de gjort så starkt att de inte minns det. Han kan även ha varit drogpåverkad.

Men det kan också betyda att han är oskyldig.

I de två första förhören har 35-åringen nekat till brott och hävdat att han inte befann sig på NK vid tiden för mordet.

"Har varit kolugn"

Att han nekar till brott är i sig inget märkligt. Det gör i stort sett alla brottslingar tills de är överbevisade.

Men 35-åringens vänner är övertygade om att deras kompis är oskyldig. Det är därför han inte haft anledning att gå under jorden.

- Han har varit kolugn. Jag har inte haft en tanke på att det kan vara han, säger en nära vän.

35-åringen greps den 16 september när han hade åkt till Råsunda för att se Djurgården spela. Han satt på en pub i Solna och drack ett par öl med en kompis. När han gick ut i halvleken slöt poliserna upp vid hans sida och grep honom helt odramatiskt.

Mannens agerande dagarna efter mordet kommer att bli ett av försvarsadvokatens triumfkort. Han kommer sannolikt att lägga stor vikt vid att han inte höll sig undan och lät sig gripas.

Richard Aschberg, Lennart Håård, Camilla Norström, Annika Sohlander