Britta tvingas bo med 90-åringar

Nekas plats på hem för yngre dementa

NYHETER

HALMSTAD

61-åriga Britta Svensson ska bo på ett hem med 90-åringar. Tycker Halmstads kommun.

- Mamma är dement , men hon ska inte behöva bo med människor som är 20 år äldre och betydligt sjukare, säger dottern Magdalena.

Foto: TOMMY STENSSON
Kämpar för sin mamma Magdalena har ansökt om en plats på Vård- och diakonicenter för sin mamma och får stöd av handläggaren på socialförvaltningen. Men socialnämnden säger nej.

Britta Svensson tittar ömt på dottern Magdalena under promenaden i parken.

Blickar får ersätta orden som försvunnit på grund av alzheimers sjukdom.

Britta är pigg och aktiv men hennes vardag är full av faror. Hon glömmer att låsa dörren, att ta medicinen, att ugnen är varm, att se sig för i trafiken.

Bromsar sjukdomen

Vid årsskiftet ansökte Britta med dotterns hjälp om en plats på Fogdaröds Vård- och diakonicenter i skånska Höör. Där finns en avdelning för yngre dementa, som tar till vara patientens förmåga så att sjukdomsförloppet bromsas.

- Mamma skulle få en trygg och meningsfull vardag. Hon skulle få i sig mat och medicin, vara bland jämnåriga och jag skulle kunna hälsa på oftare, säger dottern som bor i Skåne.

Handläggaren på socialförvaltningen i Halmstad skrev i utredningen att "... Brittas behov av stöd i boende bäst kan tillgodoses genom ett gruppboende som är särskilt anpassat för yngre personer med demenssjukdom, typ på Fogdaröd".

"Förlegat system"

Ändå avslogs ansökan. Socialnämnden anser att ett fullgott boende kan erbjudas i hemkommunen.

- Ett förlegat policybeslut. Brittas tillstånd kommer att försämras snabbt på ett hem med 80-90-åringar, säger Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen, som var kallad som vittne till länsrättens förhandling i torsdags.

Kommunens målsättning "att det ska finnas möjlighet att anpassa vården efter varje persons särskilda behov" är ett skämt, menar han.

- En dement känner av sin omgivning. Det är förnedrande att behöva gå till domstol för rätten till hygglig livskvalitet för svårt hjärnsjuka.

Så säger lagen ...

... men så här är det

Britt Peruzzi