USA ger nr 8 särbehandling

Han slipper fängelse och åtal för krigsförbrytelser

1 av 3 | Foto: AP
"Ska behandlas med respekt" Trots att ingen av de efterlysta skulle särbehandlas, har den amerikanske generalen David Petraeus försäkrat att Ahmad ska behandlas med "yttersta värdighet och respekt" om han gav upp.
NYHETER

Försvarsminister Sultan Hashim Ahmad verkar ha gjort USA tjänster i det fördolda.

I den krympande kortleken är han hjärter åtta, en av alla skurkarna.

När han lät sig gripas var det med löfte om specialbehandling och att bli struken från spelkorten över irakiska krigsförbrytare.

Sultan Hashim Ahmad verkar vara en god skurk. Han behandlas med silkesvantar av USA.

Försvarsministern har i veckor förhandlat om att ge upp. Bland hans krav har funnits att slippa bli inlåst för lång tid framöver och riskera rättegång för krigsförbrytelser. När kortleken släpptes i slutet av kriget hävdade USA att inga av de efterlysta skulle särbehandlas mot att de gav upp eller skvallrade på sina kompisar.

Av de 38 hittills gripna och tre dödade framstår försvarsministern som ett särfall.

Den amerikanske generalen David Petraeus skrev i slutet av augusti ett brev där han försäkrade att Ahmad skulle behandlas med "yttersta värdighet och respekt" om han gav upp. Han fick också garantier för att inte utsättas för fysisk eller psykisk misshandel.

Personen som medlat mellan USA och försvarsministern hävdar att USA dessutom lovat att plocka bort Ahmads namn från kortleken, att han inte ska åtalas för krigsförbrytelser och inte heller behöva sitta längre i fängelse än förhören med honom varar.

Såväl före som under Irakkriget förekom uppgifter att försvarsministern redan bytt sida och hjälpte USA med uppgifter.

Sitter inlåsta

Specialbehandlingen är ett tecken på att det stämmer. I annat fall är det svårt att se hur USA kan motivera välviljan. Övriga spelkorten sitter inlåsta på olika platser i Irak. Rättegång och långa fängelsestraff väntar.

Officiellt säger USA ingenting utom att bekräfta att Ahmad gripits.

Supermaktens mildhet kan också vara ett försök att testa en ny taktik för att få slut på de ständiga attackerna mot amerikanska soldater.

Fler har dödats efter kriget än under.

En grupp bakom attackerna tros vara elitsoldater från Republikanska gardet.

Inget att förlora

Soldater som inte tycker de har något att förlora. Som utgår ifrån att de kommer att dödas eller fängslas om de ger upp. Genom att behandla deras chef "schyst" hoppas USA kanske att soldaterna ska se att det finns alternativ till fortsatt strid. Även för dem.

Wolfgang Hansson