Allt stämmer – utom motivet

Aftonbladet granskar: Bakgrund och gärningsmannaprofil

NYHETER

Brottsbanan är lång och mångårig och han har misshandlat sin egen mor.

Dessutom talar mycket för att 35-åringen passar väl in på gärningsmannaprofilen.

Men han har aldrig tidigare dömts för knivbrott och saknar motiv.

Spaningsledningen är förtegen om den gärningsmannaprofil som Rikskriminalen hjälpt till att ta fram på Anna Lindhs mördare.

Men tillvägagångssättet och vissa omständigheter kring mordet är trots allt kända. Utifrån dessa anser rättspsykiatriker Ulf Åsgård att mycket talar för att mördaren är en ung, enslig, personlighetsstörd människa med udda vanor.

Drag som passar in på 35-åringen.

– Det är väl bland annat därför man är intresserad av honom. Och jag har full förståelse för att man vill undersöka honom från topp till tå så att man kan avfärda eller föra in honom i gärningsmannarollen, säger Ulf Åsgård.

Saknar arbete

Han ger ytterligare exempel som passar in på 35-åringen:

Saknar troligen ett arbete – 35-åringen har jobbat tre dagar i sitt vuxna liv.

Kan vara känd för kriminalitet, både med och utan inblandning av våld – 35-åringen är dömd för 50 brott, framför allt bedrägerier, skadegörelse och urkundsförfalskningar, men även misshandel.

Aggressivitet, hat och en känsla av avund kan vara ett möjligt motiv – flera personutredningar har slagit fast att 35-åringen är lättprovocerad, ofta reagerar med aggressionsutbrott och lider av en personlighetsstörning.

Det enda motivet

– En känslig person, som man kan tänka sig att det här är, kan känna sig attraherad av att få förgöra en så här karismatisk figur, säger Ulf Åsgård.

Men det är också det enda motiv till att 35-åringen skulle mörda Anna Lindh som hittills går att hitta. Enligt dem som känner honom är det helt osannolikt att han överhuvudtaget skulle kunna döda – och knappast Anna Lindh.

Positiva ordalag

– Jag tycker att det är märkligt att en person som har en sådan personlighetsstörning och som irrar runt får tag i en sådan betydelsefull person som Anna Lindh, säger Jeanna Ahlberg, chefsöverläkare för de rättspsykiatriska behandlingsavdelningarna på Huddinge sjukhus.

Enda gångerna 35-åringen har nämnt utrikesministern så har det varit i positiva ordalag.

– Han var ganska blå men tyckte att Anna Lindh var en av de bättre socialdemokraterna. En stark och stilig tjej och han gillar kvinnor som tar för sig, säger en vän.

Polisen tror att Anna Lindhs mördare var medveten om vem han stack ned. Det kan tala för att 35-åringen är oskyldig.

Eftersom han är ointresserad av politik är det inte troligt att han skulle döda Anna Lindh av ideologiska skäl.

Camilla Norström, Lennart Håård, Richard Aschberg, Annika Sohlander