Obehagligt spel väcker stor vrede

Spelarens uppgift: överleva attacken mot World Trade Center

1 av 2 | Foto: ap
protester mot spel Dataspelet "9-11 Survivor" har väckt stor vrede och avsmak när det släpptes på internet. Efter massiva protester har spelet dragits tillbaka.
NYHETER

LONDON

Ett nytt dataspel kring terrorattacken mot World Trade Center skapar storbråk.

Spelet har nu dragits tillbaka från internet.

– Jag tycker inte att det är något fel med spelet, säger tillverkaren John Brennan.

I dataspelet ”9-11 Survivor” får spelarna försöka överleva terrorattacken den 11 september 2001 mot World Trade Center. Spelets grafik föreställer de två brinnande skyskraporna och visar folk som brinner inne eller väljer att hoppa mot döden. För att klara sig måste spelaren ta sig ner via rasande trappor och brinnande hissar.

Vrede och avsmak

Spelet har väckt stor vrede och avsmak, inte bara bland anhöriga. ”9-11 Survivor” släpptes på internet, men drogs tillbaka efter massiva protester.

Spelet har tillverkats av tre studenter vid California University i USA.

John Brennan, Mike Caloud och Jeff Cole skapade spelet under en tioveckors kurs. John Brennan säger till brittiska Daily Express att det var självklart att någon förr eller senare skulle göra ett spel kring attacken.

Försvarar sina elever

– Hade det varit lämpligt dagen efter? Det tycker jag inte. Men nu känns det inte olämpligt.

Studenternas lärare, professor Sheldon Brown, försvarar sina elever.

– Jag tror inte att det var meningen att förolämpa någon. Det här projektet behandlar en väldigt känslig händelse och försöker förstå den händelsen genom en viss konstform.

Många varnar dock för en växande trend med dataspel kring tragedier som 11 september. John Brennan säger dock att spelets sajt inte stängts på grund av protesterna, utan för att man fick en interneträkning på 70 000 kronor.

Jennifer Wegerup