Tommy Körberg sjöng på Anna Lindhs begravning

I dag tog familjen och de närmaste vännerna ett sista farväl

1 av 2 | Foto: jonas bilberg
sjunger för anna lindh Tommy Körberg flög hem från Spanien för att sjunga på Anna Linds begravning. Han framförde "Sång till friheten" och "Bro över mörka vatten". Arkivbild.
NYHETER

I dag ringde klockorna i Ersta kyrka i Stockholm för Anna Lindh.

Där samlades familjen och de närmaste vännerna för att säga farväl till kvinnan som älskade världen.

I ceremonin deltog även skådespelerskan Stina Ekblad och sångaren Tommy Körberg.

Begravningen av utrikesminister Anna Lindh skedde på familjens önskan helt privat i Ersta kyrka på Södermalm i Stockholm.

Som enda tidning har Aftonbladet.se av maken Bo Holmberg fått tillstånd att publicera hela programmet, som inleddes klockan 14.

Kärleken tema

Höstsolen lyste klar över ett kyligt Stockholm och både säpo och polisen var på plats vid kyrkan redan klockan 11.

Begravningen leddes av prästen Thorbjörn Larsson, direktor för Ersta diakonisällskap och nära vän till familjen sedan många år.

- Vi har känt varandra på familjeplanet sedan 1995 då jag och min familj bodde i Nyköping, berättar Thorbjörn Larsson.

Den timslånga begravningsakten har kärleken som tema, den kärlek som binder människorna samman och som Anna Lindh hade så mycket av.

Mycket musik

Ceremonin kantades av sång och välkänd musik, bland annat ”En sång till friheten”, ”Mio min Mio” och Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig”.

Skådespelerskan Stina Ekblad läste alla texter, bland annat ur ur Bibelns korintierbrev om kärleken men också dikterna ”Måsen” och ”Nattlig psalm” av poeten Solveig von Schoulz.

Körberg åkte från Spanien

Efter klockringningen spelade organisten Birgitta Rosenquist-Brorson ”Jesu bleibet meine freunde” som ingångsmusik, följt av Björn Afzelius melodi ”En sång till friheten”, även kallad ”Du är det finaste jag vet”.

- Den sjungs av Tommy Körberg. Han är en av Annas uttryckliga favoriter och reste hem från Spanien för det här, säger Thorbjörn Larsson.

Tommy Körberg ackompanjerades av Stefan Nilsson på flygel och Hans Nilsson på saxofon.

Tommy Körberg sjöng även ”Som en bro över mörka vatten” skriven av Paul Simon.

"Bosse valde själv"

Av de totalt 13 musikstycken som framfördes var bara två psalmer - nummer 249 ”Blott en dag” och nummer 297 ”Härlig är jorden”.

- Det är psalmer som Bosse valt själv. Han ville ha något igenkännande och välbekant tryggt.

När själva begravningsceremonin var över var statsmininster Göran Persson den förste att ta farväl och gå ut, följt av övriga gäster.

Den allra närmaste familjen stannade ensamma kvar en stund när kyrkan var tömd. Maken och barnen tog ett sista privat avsked till tonerna av ”Mio min Mio”, Birger Sjöbergs ”Den första gång jag såg dig” och Offenbachs ”Barcarolle” ur "Hoffmans äventyr".

Jordfästs privat

- Efteråt blir det måltid med alla gästerna här hos oss på Ersta, säger Thorbjörn Larsson.

Där kommer också anhöriga och släktingar att säga några minnesord.

- Barnen och Bosse har valt att ha lite musik utifrån vad Anna tyckte om och det ska vara ett tillfälle då man både ska kunna skratta och gråta.

Jordfästningen av Anna Lindh sker sedan helt privat på en ännu inte offentliggjord plats.

Caroline Olsson