Brittiska pedofiler övervakas med GPS

Regeringens förslag omfattar upp till 500 kända sexförbrytare

NYHETER

Brittiska regeringen vill att kända pedofiler ska övervakas med GPS.

Sändaren ger en "dagbok" med exakt position varje minut på dagen.

Polisen tror att utrustningen ska kunna förebygga nya brott.

Upp till 500 kända brittiska barnsexförbrytare föreslås bli de första som utrustas med den nya tekniken.

Via satellit och traditionell GPS ska myndigheterna inte bara kunna se exakt var de befinner sig - man får också en detaljerad "dagbok" som täcker varje minut på dygnet.

Regeringen diskuterar

De aktuella männen, som samtliga lever i frihet efter att ha avtjänat straff för barnsexbrott, förses med en elektronisk fotboja som sänder position via satellit.

Utrustningen döljs under kläderna och slår dessutom själv larm till polisen om den manipuleras eller förstörs.

Ett stort brittiskt elektronikföretag inleder inom några veckor samtal med regeringen om hur övervakningen rent tekniskt skulle fungera, skriver brittiska Observer.

Innan dess har den brittiske parlamentsledamoten Dan Norris från labour erbjudit sig att testa utrustningen på sig själv.

- Jag vet vilken fara pedofiler utgör. Det här kan inte stoppa skadan dessa personer gör men man kan minimera riskerna, säger Dan Norris, som tidigare var socialarbetare.

Kan förebygga

Enligt en expert på barnsexbrott har den nya GPS-tekniken fördelar inte bara som förebyggande åtgärd. Varje dag levereras en elektronisk "dagbok" med exakta positioner, minut för minut.

- Vi kan se om en person regelbundet börjar röra sig på platser där det finns barn, till exempel vid en skola eller en lekplats, säger Ray Wyre.

-Vi kan också direkt se om någon har befunnit sig vid en brottsplats - eller inte är aktuell vid ett brott.

Enligt Wye är den nya tekniken betydligt billigare än den typ av elektronisk fotboja som används i dag i stället för fängelse även i Sverige.

"Sverige borde införa detta"

Caroline Olsson