Satellitspaning mot svartbyggen i Rom

Särskild polisstyrka tar till avancerad teknik

NYHETER

ROM

Med en särskild polisstyrka och avancerad satellitspaning trappar Roms myndigheter upp kriget mot de många svartbyggen som hotar antika ruiner.

Men det är bråttom: en nationell amnesti väntas ge svartbyggarna möjlighet att köpa sig fria från ansvar.

- Från och med denna vecka ska vi övervaka staden med satellit, så vi kan urskilja och förstöra de olagliga husen före amnestin, sade Giancarlo D'Allessandro, chef för offentlig byggverksamhet i Rom, på söndagen.

Fler än 20 000 illegala byggnader har uppförts i skyddade områden runt romerska tempel, antika hus och stadens parker.

En stelbent byråkrati och brist på resurser har gjort det svårt att bli av med dem. I förra veckan anlitade Roms center-vänsterstyre ett satellitbolag och bemyndigade 100 poliser att undanröja svartbyggena innan de legaliseras.

Stora pengar

I desperation för att täcka ett växande budgetunderskott har premiärminister Silvio Berlusconi aviserat planer på att låta svartbyggarna betala en avgift för att deras hus ska erkännas som lagliga.

- Vi behöver 1,5 miljoner euro och det klarar vi inte utan amnestin, sade Berlusconi förra helgen.

En del uppskattningar gör gällande att regeringen kan dra in 4,5 miljoner euro på amnestin, som väntas ingå i budgeten som presenteras på ett regeringsmöte på fredag.

Maffian

Den exakta utformningen av amnestin och avgifterna är inte utarbetade än, men liknande åtgärder har tidigare legaliserat fula betonghotell med utsikt över antika ruiner samt rangliga kontorsbyggnader och lägenheter som byggts av maffian i södra Italien. Silvio Berlusconis amnestiplaner har retat upp lokalpolitiker och miljögrupper.

- Jag hoppas amnestin inte genomförs eftersom den favoriserar myglare på laglydande medborgares bekostnad, sade Roms borgmästare Walter Veltroni i söndags.

TT-Reuters