Vaccin mot alzheimer kan finnas inom tio år

Svensk expert: ”Om tio år finns både botemedel och vaccin”

NYHETER

Om tio år finns kanske både botemedel och vaccin mot demenssjukdomen alzheimer.

- Vägen dit är krokig men jag tror vi når dit, säger professor Bengt Winblad till TT.

Sjukdomen, som på söndagen uppmärksammades på Internationella alzheimerdagen, kallas ibland för de anhörigas sjukdom eftersom den fullständigt förändrar livet för närstående.

Professor Bengt Winblad vid Karolinska institutet i Solna beskriver det som att själen försvinner, kraftfulla personer tappar "driven", ändrar personlighet och tappar den intellektuella förmågan.

- Det finns cirka 150 000 dementa i Sverige, vilket betyder att nästan alla människor kommer i kontakt med en bekant eller anhörig som drabbas.

Sverige i frontlinjen

Men det ser ljust ut för framtiden. Forskningen går fram med stormsteg och Sverige ligger i vissa fall i frontlinjen.

- För närvarande finns mediciner som lindrar och kanske påverkar förloppet av sjukdomen. Om åtta tio år finns både botemedel och vaccin.

- För tio år sedan fanns ingen behandling och ganska dålig vård. I dag har vi de första läkemedlen, kvaliteten i vård och omvårdnad har blivit mycket bättre, säger Bengt Winblad.

För några veckor sedan presenterades forskningsrön som tyder på att en kombination av två läkemedel kan vara relativt effektiv mot alzheimer. De två medicinerna är donepezil, som använts mot alzheimer sedan 1997, och den nya medicinen memantin. De båda har nu testats tillsammans i en brett upplagd studie i USA.

Fördomar

I Sverige hoppas anhöriga och patienter på mediciner men kämpar mot fördomar.

- Det är inte mer ovanligt att drabbas av en hjärnsjukdom än en hjärtsjukdom. Men bemötandet från både sjukvården och omgivningen är helt olika, säger Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen i Sverige.

Han menar att en person som uppsöker sjukvården och är oroad för ett sviktande minne ofta bara får en klapp på axeln och rådet att inte oroa sig.

- Det är viktigt att oron tas på allvar, att en utredning görs och att medicinering sätts in så snabbt som möjligt, säger han.

På söndagen uppmärksammades Alzeimerdagen på flera platser i Sverige. I Folkets hus i Stockholm invigningstalade drottning Silvia.

Fakta/ Alzheimers sjukdom

Varg Gyllander/TT