Så levde han under jakten

Han sa: Mannen på Nk liknar mig

1 av 9 | Foto: PRIVAT
festade på innekrogarna 35-åringen (till vänster) levde sitt vanliga udda liv dagarna före och efter mordet på Anna Lindh. Ett liv som både innefattade vilda fester med överklasskompisar på Stockholms innekrogar - och huliganslagsmål med Djurgårdensupportrar.
NYHETER

Ena dagen erbjuder han sig att skicka ett paket böcker i filosofi till en vän. Den andra tar han en promenad genom Stockholm med en väninna och pratar om livet.

Däremellan beställer han in vodka i helrör på Stockholms innekrogar - och slåss mot Hammarbys huliganer i Rålambshovsparken.

Samtidigt jagas han för mordet på Anna Lindh.

Aftonbladet har kartlagt den häktade 35-åringens liv strax före och dagarna efter mordet på NK.

Fram träder en man som mitt i den intensiva mördarjakten lever sitt udda liv precis som vanligt.

Han verkar allra minst känna sig jagad.

Tisdag 9 september

Sommaren dröjer kvar i Stockholm. Det är dagen före knivöverfallet på utrikesminister Anna Lindh.

35-åringen är ännu en anonym man. Han har inga tider att passa och tar tillfället i akt att träffa sin väninna Louise, 26, på ett kafé i stan.

De pratar om allt nära vänner pratar om. Han bär som vanligt jeans och blå munkjacka.

När de tar avsked bestämmer de att höras, kanske ses, senare i veckan.

35-åringen ringer en vän som bor ett par mil utanför Stockholm.

De diskuterar litteratur.

35-åringen berättar att han planerar en ny resa till London. Han brukar resa dit för att gå på konserter, utställningar och museer. Om det finns möjlighet ser han Chelseas hemmamatcher på Stamford Bridge. Laget ligger i topp i ligan.

– Förresten. Vill du ha nya böcker. Jag har några intressanta, säger 35-åringen.

– Gärna, vad har du?

– Filosofi. Jag skickar dem.

På kvällen flyttar han ut från Peter, en vän han övernattat hos en tid i Sundbyberg, och in hos en annan vän i närheten, Henrik.

Onsdag 10 september

Klockan är 16.14 när första samtalet om knivöverfallet på NK kommer in till SOS Alarm. 12 minuter senare meddelar polispatrullen på plats polisens ledningscentral att offret är utrikesminister Anna Lindh.

Enligt mordutredarna har 35-åringen inte kunnat redogöra vad han gjorde timmarna runt mordet. Vänner som umgås med honom dessa dagar vet inte heller vad han gör just den här kritiska stunden, runt fyra fem på eftermiddagen.

Vid 19-tiden ringer han två samtal. Till Peter och till en kvinnlig vän. Han är då med Henrik hos bekanta i Bro norr om Stockholm.

Samtalet med väninnan är kort. De nämner inte överfallet på Anna Lindh.

Till Peter säger han:

– Vi är på väg hem.

Fyra timmar har gått sedan Anna Lindh höggs ner i Filippa K-butiken på NK och överfallet dominerar helt tv-nyheterna. Men nyheterna intresserar inte 35-åringen och hans vän i Sundbyberg. De sätter sig framför tv:n i lägenheten och slår på Kanal 5.

Kvart över åtta ser de i tv-rutan elva svenska fotbollsspelare springa in på Slaskistadion i Katowice i Polen. Den här matchen är avgörande – vinner Sverige är svenskarna klara för EM nästa sommar.

35-åringen är fortfarande klädd i sin blå DDR-tröja, ljusa jeans. I hallen står Adidasskorna.

Strax före halvtid, klockan 20.52, gör Olof Mellberg 2–0. 35-åringen tycker att matchen är avgjord och de bestämmer sig för att dra in till stan.

Klockan är 22.30 när 35-åringen och Henrik går genom entrén till krogen Window på Norrlandsgatan. Window ligger bara 400 meter från NK, ett par kvarter längre ner på gatan.

På Window ansluter Peter och ytterligare en man.

35-åringen presenterar sig under ett av sina alias – John, ett namn han ofta använder på krogen.

Egentligen är det inget särskilt med de fyra runt bordet. Men man lägger märke till dem. 35-åringen sticker ut.

– Han passade inte riktigt in, säger en person som såg dem.

De beställer in två helrör vodka. 35-åringen dricker också shots. Han har varit där ett par gånger tidigare och gillar stället.

Vid bordet intill sitter två kvinnor, de bjuds över till männen. Stämningen är god.

Strax före klockan två på natten lämnar männen Window. 35-åringens vänner betalar notan.

Sällskapet går vidare till Café Opera ett par kvarter därifrån. Caféet, som är ett av 35-åringens stamställen, har öppet ytterligare en timme.

När krogen stänger vid 3-tiden på morgonen splittras sällskapet.

Peter och Henrik åker hem. 35-åringen kommer först någon gång mellan fem och sex på morgonen.

Ungefär samtidigt avlider Anna Lindh.

Torsdag 11 september

35-åringen vaknar bakfull.

På text-tv läser han att Anna Lindh klockan 05.29 på natten avled på Karolinska sjukhuset.

– Vi pratade om mordet. Han var ledsen, men trodde polisen skulle hitta mördaren. Han tyckte som vi andra att det var konstigt att hon inte hade bättre skydd, säger en av vännerna.

Vid halvfyratiden på eftermiddagen åker de in till stan. De sätter sig på ett internetkafé på Centralstationen. 35-åringen läser sin e-post.

Efter ett par timmar skiljs de.

De möts senare i lägenheten i Sundbyberg.

Fredag 12 september

Han vaknar återigen sent.

På kvällen ringer han en vän på Söder i Stockholm, frågar om han vill göra sällskap till Münchenbryggeriet dan därpå.

Inget bestäms. De ska höras igen.

Lördag 13 september

Vid 21-tiden ringer han på hemma hos vännen på Söder. Han frågar om han vill följa med till konserten.

Det vill han inte, han är trött.

35-åringen vandrar ensam genom Söder till Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand där det brittiska depprockbandet The Tindersticks uppträder.

Söndag 14 september

Klockan 8 öppnar vallokalerna. 12 timmar senare har 5,8 miljoner människor sagt sitt i EMU-valet.

35-åringen hör inte till dem.

I stället knackar han på hemma hos Peter. En bekant till Peter öppnar, men känner inte igen 35-åringen och släpper inte in honom.

Louise ringer. Hon vill avboka eftermiddagens möte, hon hinner inte eftersom hon ska i väg och rösta.

– Ja, ja, du håller på med sånt du, säger han och frågar hur hon mår.

De kommer överens om att ändå höras igen senare på kvällen, kanske ta en promenad.

– Djurgården, föreslår 35-åringen.

Att rösta var aldrig något som föll 35-åringen in. Vänner beskriver honom som politiskt ointresserad, möjligen med en dragning åt anarkism.

Louise och 35-åringen promenerar som planerat. Han bär fortfarande sin blå munkjacka och jeans – samma kläder han grips i på tisdag. Samma kläder han bar när Louise och han fikade i tisdags.

Efter promenaden går 35-åringen till vännen på Söder. De lagar mat. Han berättar om Tindersticks konsert.

Måndag 15 september

Klockan 21.45 beslutar överåklagare Agneta Blidberg att anhålla 35-åringen i hans frånvaro. Ungefär samtidigt kliver han in på KGB Bar på Malmskillnadsgatan.

Han har med sig Anton, en trendig indiepopkille från Stockholm. De ska ha träffats lite tidigare på kvällen, i ölhallen Kvarnen på Söder.

Det är måndag och som vanligt klubbkväll på KGB Bar. Klubben The Farm spelar låtar av den brittiske popstjärnan Morrissey.

KGB Bar är fullsatt, ett 150-tal personer befinner sig i lokalerna som ligger i tre våningar. Stämningen är på topp och 35-åringen är glad, närmast upprymd. Han går mellan sitt bord och baren och pratar med folk.

Han har lätt att få kontakt och möter både killar och tjejer. Han är klädd som vanligt i jeans och blå munkjacka och presenterar sig som John.

När han sitter i baren sjunger han med i allsången.

– Han såg verkligen ut att ha kul, säger en som var med.

Inget speciellt utmärker honom.

Tillsammans med Anton lämnar han KGB Bar någon gång mellan ett och två på natten. Han är högljudd och stoppas av en polis som ber honom lugna ner sig. Sen låter de honom gå.

Tisdag 16 september

Han träffar, enligt Kvällsposten, en kvinnlig bekant och berättar att polisen dagen innan stoppat honom.

Hon frågar honom om mordet på Anna Lindh:

– Har du gjort det?

– Nej, nej, nej ... Anna Lindh är snäll, säger han och skrattar.

Till vännerna i Sundbyberg har han sagt: NK-mannen liknar ju mig.

– Och det gör det faktiskt, men för alla som känner honom är det uppenbart att det inte är han. Så likt är det inte, säger vännen Peter.

Under eftermiddagen, inför derbymatchen mellan Hammarby och Djurgården, träffar han Djurgårdskamrater på en pub på Södermalm.

Före matchen stämmer han möte med Peter och Henrik vid ringen på Centralstationen. De ska ta tunnelbana till Råsunda och Peter ska betala matchbiljetten.

Men något händer och de kommer ifrån varandra. Vännerna letar efter honom, går upp på Plattan på Sergels torg, men förgäves. 35-åringen är borta och de får gå själva på matchen.

I stället dyker 35-åringen kort efteråt upp vid Rålambshovsparken där han tillsammans med huliganer i supporterklubben Djurgår’ns Fina Grabbar går till attack mot Hammarbys Bajen Fans.

– Vi slogs ordentligt och han var med. Men ingen kom till skada, säger en medlem i Djurgår’ns Fina Grabbar.

Klockan är runt sju när en restaurang i närheten totalförstörs. Personalen gömmer sig i köket medan huliganerna slåss på uteserveringen. De använder stolar, bord, glas och porslin. Några springer in i matsalen och hämtar mer att slåss med. Ett fönster ut mot gatan slås sönder.

– Dagen efter fick jag höra av polisen att de jagat Djurgårdsfansen för att den där mannen var med. Då blev jag ännu räddare, säger ägaren.

* * *

Kl 20.00. På Råsundastadion står Djurgårdens och Hammarbys spelare redo att mötas i ett derby. Alla på plan bär sorgeband. Det är knäpptyst på stadion när en tyst minut hålls för den mördade utrikesministern.

Samtidigt kommer 35-åringen och en jämnårig vän till puben East End Company på Solnavägen i Råsunda. 35-åringen ser ofta matcherna på den här krogen.

De sätter sig vid ett bord i det inre rummet, framför storbilds-tv:n. Han är klädd i jeans och den blå munkjackan. Framför sig har de var sin öl.

Inte långt därifrån, i en svit på stadion sitter Anna Lindhs make Bo Holmberg med sönerna.

29 minuter senare gör Samuel Wowoah, 1–0 till Djurgården. 35-åringen kastar sig upp och jublar. Med en näve i luften sjunger han med de andra fansen.

Fem minuter före halvtid, strax före klockan 21, reser han sig upp och lämnar puben. Han går längs Solnavägen, mot stadion för att se andra halvlek från supporterläktaren.

Men han kommer inte långt. Två civilklädda spanare sluter upp vid hans sida.

Det står 2–2 mellan Hammarby och Djurgården, klockan visar 21.07.

35-åringen ler när han förs bort.

Anna Lindhs misstänkte mördare lämnar området med sin blå munkjacka över huvudet.

Onsdag 17 september

Klockan 01.02 skrivs 35-åringen in på Kronobergshäktet i Stockholm. Han sätts i en specialcell, tio kvadratmeter stor och med en madrass som enda inredning. Till cellen finns en pansarglasförsedd dörr, utanför finns vakter som övervakar honom varje sekund.

En stund efter att han skrivits in får han träffa en sjuksköterska. Polisens rättsläkare och tekniker undersöker honom under den tidiga natten. Han lämnar dna-prov.

35-åringen somnar, men vaknar efter ett par timmar.

Vakterna ser hur han gör något med bitar av sängkläder. De ingriper direkt. Efteråt betraktas 35-åringens tilltag som en iscensättning för att få uppmärksamhet.

Vid halvåttatiden på onsdagsmorgonen serveras han sin första frukost på häktet. Frukosten består av fil, cornflakes, smörgås, kaffe eller te.

* * *

På kvällen sitter 35-åringen i förhör med mordutredarna. Vid sin sida har han sin advokat Gunnar Falk.

Strax före klockan 21.30 kliver Gunnar Falk ut från Kronobergshäktet. Hans klient har då förhörts av polisen i tre timmar. Falk omringas av ett stort medieuppbåd. Frågorna haglar. Han berättar att 35-åringen varit samarbetsvillig och svarat på alla frågor. Han har nekat till mordanklagelserna och sagt:

– Jag har ingenting med det här att göra.

* * *

Senare på kvällen får 35-åringen ett utbrott. Han slår omkring sig och sliter av sig kläderna. När vakterna rusar in i cellen ska han enligt uppgifter ha sagt:

– Den förste man som kommer in blir mitt nästa offer.

Torsdag 18 september

Strax efter klockan 18 träffar 35-åringen åter sin advokat Gunnar Falk. Med advokaten vid sin sida förhörs han under 90 minuter. 35-åringen svarar på frågorna. Efter förhöret lämnas Gunnar Falk och hans klient ensamma.

Sent på kvällen får 35-åringen information om resultatet av dna-analyserna. För allmänheten är provsvaren hemliga.

Fredag 19 september

10.38 skickar TT ut en nyhetsflash: Anhållne mannen begärd häktad.

Han är skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

I Blå hallen i Stockholms stadshus sjunger några minuter senare Anna Lindhs favoritartist Eva Dahlgren ”Ängeln i rummet” för 1 300 gäster.

Längst fram i den blomstersmyckade salen, precis nedanför det stora porträttet av en skrattande Anna Lindh, sitter Bo Holmberg med sönerna.

* * *

15.40 förs 35-åringen in i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Han följs av fyra häktesvakter och sin advokat. Över sig har han en gul filt. Han går i strumplästen, byxorna är blå och tröjan grå. 35-åringen sitter knäpptyst och helt stilla under filten.

Klockan 17.20 är förhandlingarna klara, efter drygt en och en halv timme. Samtidigt som sorgesaluten för Anna Lindh ljuder över Stockholm city häktar tingsrätten 35-åringen på skälig grund misstänkt för mordet.

Lördag 20 september

7.30 serveras 35-åringen frukost i sin specialcell. Han får inget besök av sin advokat Gunnar Falk.

Dagen blir stillsam. Det är paus i förhören under helgen.

35-åringen är gapig och stökig i sin cell och kräver hela tiden olika tjänster. Han hävdar att han är oskyldig och att han vill förflyttas till psyket.

– Jag har inget med detta att göra, skriker han ut mot de grå väggarna.

Söndag 21 september

Advokat Gunnar Falk har telefonkontakt med sin klient.

Fotnot: Namnen på 35-åringens vänner är fingerade.

Petter Ovander, Fatima Johansson