Annika Billström mordhotad

Stockholms finansborgarråd skyddas av Säpo sedan mordet på Anna Lindh

NYHETER

Stockholms finansborgarråd Annika Billström och hennes familj har mordhotats vid flera tillfällen det senaste året.

Billström vågar inte längre gå ut ensam och hon får skydd av Säpo.

Men nu riktar hon skarp kritik mot säkerhetspolisen och hävdar att flera politiker med henne tvivlar på Säpos kompetens.

Foto: börje thuresson
Vågar inte gå ut ensam Annika Billström, finansborgarråd, har mordhotats flera gånger och sedan mordet på Anna Lindh skyddas hon av Säpo.

Annika Billström, finansborgarråd i Stockholm, har fått ta emot mycket kritik från borgerliga motståndare och har figurerat flitigt i media sedan hon efter förra årets val beslutade om trängselavgifter på prov i Stockholm.

Vågar inte gå ut ensam

Efter mordet på Anna Lindh vågar inte Billström gå ut ensam. Hon och hennes familj har fått flera mordhot riktade mot sig det senaste året. Det är drygt fyra veckor sedan det senaste hotet kom men Billström litar inte på att Säpo tar hotbilden mot henne på allvar.

- Jag har inte fått svar på min fråga till Säpo hur de bedömer hot mot politiker som exponeras hårt i massmedierna. Mitt resonemang är att kring politiker finns andra hot som inte handlar om terrorgrupper och kriminella gäng. Om inte Säpo ser det blir jag djupt oroad. Och många politiker med mig misstänker att den kompetensen inte finns där, säger Billström till SvD.

Många lämnar i förtid

Hon tror att det allt hårdare politiska debattklimatet med personangrepp och ofta hård fokusering i media leder till att mannen på gatan lättare tillåter sig att känna hat och avsky mot enskilda politiker.

Många politiker har även valt att lämna sina uppdrag i förtid just för att de varit oroliga för sin egen säkerhet och inte känt att hoten mot dem tagits på allvar.

Åsa Asplid