"Vi skulle kapa tio flygplan"

Hjärnan bakom attacken mot WTC avslöjar planeringen

1 av 2
 Khalid Shaikh Mohammed utpekas som hjärnan bakom attackerna mot usa den 11 september 2001. Han greps den 1 mars i år i den pakistanska staden Rawalpindi efter ett samarbete mellan pakistansk polis och CIA.
NYHETER

Tio flygplan skulle kapas samtidigt.

Det var den första planen för attentatet mot World Trade Center avslöjar Khalid Shaikh Mohammed, hjärnan bakom 11 september.

Samtidigt står det klart att al-Qaida aktivt planerar nya terrordåd mot västvärlden.

Enligt den ursprungliga planen för attacken mot bland annat World Trade Center i New York den 11 september 2001 skulle man kapa fem flygplan på USA:s östkust och fem på västkusten.

Det avslöjar Khalid Shaikh Mohammed, mannen som anses vara hjärnan bakom attacken, i förhör med amerikanska CIA. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån AP som fått tillgång till förhörsprotokollen.

Började planera 1996

1994 var Muhammed en av de drivande krafterna bakom en plan som gick ut på att samtidigt spränga tolv västerländska passagerarflyg i luften. Den blodiga planen avslöjades dock i sista minuten och Muhammeds två medbrottslingar greps.

Det var då han började smida planen som skulle chockera en hel värld den 11 september 2001. Muhammed lade fram de första idéerna om attentaten för al-Qaidaledaren Usama bin Ladin redan 1996. Han bad att få "pengar och män som kunde hjälpa honom att kapa tio flygplan i USA och flyga dem in i speciella mål".

Därefter diskuterade de två terroristerna planen kontinuerligt och den ändrades flera gånger.

Skulle följas av andra terrorvåg

Strax innan september 2001 var det fortfarande tänkt att 22 terrorister skulle kapa fyra flygplan i en första terrorvåg. Den skulle sedan följas av en andra våg av självmordskapningar, utförda av al-Qaidas allierade i Sydostasien.

bin Ladin var dock rädd att operationen skulle bli för komplicerad och skrotade därför planerna på att kapa flygplan både på öst- och västkusten samt att kapa eller bomba plan i Asien, berättar Mohammed enligt AP.

Atta var ingen nyckelfigur

Mohammed Atta, en av terroristerna som flög det ena planet in i WTC, pekades tidigt ut som gruppledaren för attentaten. Det dementeras dock av Khalid Shaikh Mohammed. Det var istället de båda terroristerna Khalid al-Mihdhar och Nawaf al-Hazmi som hade nyckelrollerna i dramat.

al-Hazmi och al-Mihdhar tillhörde kärntruppen och tillsammans med två män från Jemen var det de fyra som bin Ladin först gav i uppdrag att samarbeta med Mohammed.

"De fyra visste bara att de frivilligt valt att delta i ett martyruppdrag som involverade flygplan", enligt Muhammed.

Jemeniterna lyckades dock inte få visum till USA och fick ersättas. al-Hazmi och al-Mihdhar var därför ensamma först på plats i USA för att börja organisera terrordådet.

Lärde sig smälta in i USA

Det "fanns inga al-Qaida-män eller allierade i USA som hjälpte al-Mihdhar eller al-Hazmi att slå sig ner i USA" ska Muhammed ha sagt enligt förhörsprotokollen. Han kommunicerade med de två männen via olika chattar på Internet.

Terroristerna utbildades på bin Ladins läger i Afghanistan. Stor vikt lades vid att de skulle lära sig att smälta in i det amerikanska samhället och på schemat stod allt från att lära sig slå i gula sidorna till att läsa flygtidtabeller.

al-Mihdhar och al-Hazmi befann sig på det plan som flög in i Pentagon. De var de enda män som amerikanska myndigheter misstänkte för terrorism och som de desperat letade efter strax före 11 september.

CIA-miss

CIA hade fått nys om ett viktigt möte som hölls i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur under våren 2000 och lyckades bevaka det med hjälp av malaysiska myndigheter. Bland deltagarna fanns, förutom Khalid Shaikh Mohammed, al-Mihdhar och al-Hazmi samt flera andra al-Qaida-män. CIA insåg dock inte al-Mihdhars och al-Hazmis viktiga roller i den terrorattack man var på spåren förrän dagarna före dådet var ett faktum.

Khalid Shaikh Mohammed blev en riktig fjäder i hatten för amerikanska CIA då han greps den 1 mars i år i den pakistanska staden Rawalpindi. Gripandet skedde efter ett samarbete mellan pakistansk polis och CIA.

Strax efter gripandet stod det klart att både Mohammed och al-Qaida är i full färd med att planera nya terrordåd, rapporterar AP.

Med hjälp av information från Mohammed lyckades USA avstyra ett attentat i Singapore. Man hoppas även kunna ringa in fler terrorister inom en snar framtid.

Åsa Asplid