Heta spåret - ögonen

Polisens hemliga NK-bilder kan fälla Anna Lindhs mördare

1 av 4 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
SAMMA ANALYSMETOD FÄLLDE JARA En videofilm från ett grovt rån räckte. Med hjälp av filmen kunde två världsledande experter på ansiktsanalys fälla Guillermo Marquez Jara för grovt rån. Polisen använder sig nu av samma metoder i arbetet med att identifiera mannen som filmades inne på NK i samband med mordet på Anna Lindh. Guillermo Marquez Jara har i dag avtjänat sitt straff och är inte misstänkt för brott.
NYHETER

Ögonen kan fälla Anna Lindhs mördare.

Polisen har flera hundra färgbilder av NK-mannen - många där ansiktet syns.

Bilderna jämförs nu med den häktade 35-åringens ansiktsdrag.

- Avståndet mellan ögonen är till exempel en detalj som är mycket intressant, säger Aftonbladets källa.

Polisen samarbetar med världsledande experter för att jämföra och analysera bilder på NK-mannen och den häktade 35-åringen.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns ett digert bildmaterial i utredningen.

Polisen har hundratals bilder av NK-mannen, många av betydligt högre kvalitet än de som lämnats ut till massmedia.

Individuella drag och kännetecken är viktiga i alla vittnesmål. Speciellt gärningsmannens ögon har visat sig vara betydelsefulla i flera uppmärksammade mordutredningar.

Flera jämförelser

Syftet med analysen är att framställa om NK-mannen och 35-åringen är en och samma person. Därför studerar experterna flera viktiga detaljer på NK-mannen och den nu häktade 35-åringen:

Ögonen. En mycket viktig del av analysen. Här jämförs ögonens form, pupillernas utseende, avstånd till näsroten och avstånd mellan ögonen. Även med något oskarpa bilder kan en vetenskaplig metod användas.

Ögonfärg, fransar och bryn. Täthet, färg, form.

Veck. Alla människor har ett veck i kinden från näsan och snett nedåt. Enligt experter förändras inte vecket vare sig av ålder eller vikt. Vinkeln är individuell.

Näsans form.

Händerna. Är individuella. Det finns uppgifter om att NK-mannen har en klocka på höger arm. Det kan tyda på att han är väns-terhänt, enligt experter.

Huvudets form. I det läget läggs bilderna av NK-mannen och 35-åringen sida vid sida. Bilderna placeras sedan ovanpå varandra och återges sedan i samma förstoring med hjälp av mixer och system för digital effekt. Därefter görs ett antal svep, vertikala samt horisontella och diagonala, för att jämföra konturerna på båda ansiktsbilderna, uppger Aftonbladets källa.

Ögonen viktig del

Om bevisen mot 35-åringen ökar med hjälp av analysen är det inte första gången i en brottsutredning.

När vittnen konfronterades med lasermannen John Ausonius den 20 juni 1992 var det en detalj de reagerade på som blev en viktig del i bevisningen.

- Ögonen. De är precis som jag såg, fast det gick så snabbt, sa vittnet.

Ledande experter

Ett annat vittne sa om blicken:

- Jag får kalla kårar direkt.

Under utredningen om mordet på Olof Palme fanns också hela tiden vittnesuppgifter om den misstänkte mördarens ögon. Många beskrev dem som kalla, intensiva eller brinnande.

Två av världens ledande forskare, professor Peter Veneziz och professor Richard P Helmer, från universitetet i Glasgow, var med och fällde Guillermo Marquez Jara. I det fallet hade polisen en videofilm från ett grovt rån. Experterna slog fast att det med största sannolikhet var Marquez Jara på videofilmen.

Han dömdes av Svea hovrätt till ytterligare tre års fängelse för medhjälp till massakern på Stureplan. Sammanlagt nio år.

Marquez Jara frigavs 2000 och är inte misstänkt för brott.

Vid sidan av bildanalysen arbetar polisen också med att spela in en konfrontationsvideo med nio icke identifierade män som liknar NK-mannen. Det ska vara män med rätt kroppslängd, aktuell hårlängd och kroppsbyggnad.

I raden står även den mordmisstänkte 35-åringen.

-Vittnen som fanns på mordplatsen ska konfronteras med videon, säger Aftonbladets källa.

Vittnena ska, en och en, få titta på videon. De ska sedan säga om de känner igen den man som de såg när Anna Lindh mördades.

Det vittnena säger blir avgörande för 35-åringen.

Senast på fredag ska förundersökningsledare Agneta Blidberg presentera en starkare bevisning. Misslyckas det släpps mannen fri.

Lennart Håård, Annika Sohlander